Marea Britanie, Franța, Germania, Ungaria, Italia și România au fost trimise în fața Curții Europene de Justiție pentru că nu fac suficiente eforturi pentru a evita ca cetățenii lor să fie "otrăviți de aerul toxic".
UE declară că nu mai poate aștepta pentru ca acestea să atingă niveluri acceptabile de poluare. Cele șase națiuni se confruntă cu amenzi în valoare de miliarde de euro, după ce oficialii UE s-au săturat de faptul că țările în cauză nu și-au curățat aerul nici la opt ani după termenele limită agreate.
Mai mult de 130 de orașe din 23 dintre cele 28 de state membre UE depășesc standardele de calitate a aerului.
Marea Britanie spune că doar nivelurile sale de NO2 sunt peste nivelurile convenite și se străduiesă se repare acestlucru.
Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a declarat că a așteptat destul timp să fie luate măsuri: "Statele membre sesizate Curții au primit în ultimul deceniu suficiente" șanse ultime "pentru a îmbunătăți situația", a spus el.
"Este convingerea mea că sesizarea CEJ va forța statele respective să acționeze pentru reducerea poluării într-un timp mult mai rapid".
Vella a mai declarat că prin Comisia Europeană va fi oferit "ajutor practic" în ceea ce privește modul de promovare a aerului curat în orașele europene.
Conform unui raport, 400 000 de decese premature pe an au fost legate de aerul poluat, iar 130 de orașe din 23 de state membre ale UE depășesc standardele de calitate a aerului.
CEJ va analiza cazurile celor șase țări în următorii doi ani, dar poate accelera acest timp dacă are indicii că sănătatea cetățenilor este în pericol.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a apărat declarând că guvernul său este "pe drumul cel bun", cu un număr mai mic de orașe poluante conform standardelor UE. Curtea federală a țării a decis în februarie că Stuttgart și Düsseldorf ar putea să interzică autovehiculele diesel de pe străzile lor pentru a reduce poluarea aerului, iar alte orașe ar putea urma exemplul.
Franța a remarcat procesul și a subliniat hotărârea sa de a reduce poluarea aerului cât mai curând posibil.
Curtea Europeană de Justiție va trebui să acorde un nou termen limită, mult mai drastic, pentru ca statele să ajungă la anumite valori de referință sau vor fi amendate pentru fiecare zi în care nu au reușit acest lucru.
Mediatorii din domeniul protecției mediului au salutat această mișcare, numind-o mult așteptată și "jenantă" pentru guvernele implicate.
"Acest anunț anunțat de mult timp arată că guvernele nu pot continua să permită cetățenilor să fie otrăviți de aerul toxic", a afirmat avocatul din Bruxelles, Julia Poliscanova.
(http://www.dailymail.co.uk)