UE dezbate sistemul plăţilor directe pentru agricultori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE dezbate sistemul plăţilor directe pentru agricultori

Externe 26 Februarie 2013 / 00:00 402 accesări

Miniştrii agriculturii din ţările membre UE au dezbătut, ieri, la Bruxelles schema de plată fundamentală în ceea ce priveşte ajutoarele directe pentru agricultorii europeni în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC). Un număr de ţări membre solicită mai multă flexibilitate în acordarea plăţilor directe, având în vedere că până acum se ţinea cont de referinţele istorice. Un alt punct de discuţie îl constituie modul de determinare a suprafeţelor eligibile pentru primirea de ajutoare directe de la bugetul UE, astfel încât să existe norme clare pentru a se stabili ce teren se cultivă şi a se împiedica o distorsionare a ajutoarelor.

Odată finalizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020, rămâne de văzut cum se vor repartiza fondurile dedicate capitolului agricol. Noua PAC trebuie să intre în vigoare în ianuarie 2014, însă având în vedere întârzierea în finalizarea bugetului comunitar multianual este posibil ca aplicarea noilor norme agricole să se amâne cu un an. Miniştrii europeni ai Agriculturii au făcut ieri şi un bilanţ al crizei declanşate de descoperirea în mai multe ţări europene a unor semipreparate conţinând carne de cal etichetată fraudulos drept carne de vită. La nivel european s-a aprobat deja efectuarea unor teste ADN asupra mai multor produse pentru a se determina amploarea acestei fraude economice şi eventualele repercusiuni asupra sănătăţii consumatorilor europeni.

Preşedinţia irlandeză a UE anunţat ieri că intensifică negocierile dintre instituţiile europene pentru ajungerea la un acord privind bugetul UE în perioada 2014-2020. Şeful diplomaţiei irlandeze Eamon Gilmore s-a întâlnit, ieri, la Dublin, cu preşedintele Comisiei pentru Buget din PE, Alain Lamassoure. Totodată, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, se vor afla joi la Dublin pentru a discuta despre viitorul cadrul financiar multianual. Încă de săptămâna trecută, ministrul irlandez pentru Afaceri Europene, Lucinda Creighton, a iniţiat consultări pe această temă cu europarlamentarul Klaus-Heiner Lehne, care îi reprezintă pe toţi preşedinţii comitetelor din PE.

Nu în ultimul rând, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie, a precizat Andrea Pappin, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei irlandeze, în replică la informaţii apărute în presa bulgară privind eliminarea acestui subiect de pe agenda reuniunii.



12