„UE este un proiect antidemocratic, fără suport popular“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atac la democrație

„UE este un proiect antidemocratic, fără suport popular“

Externe 06 Ianuarie 2017 / 07:24 800 accesări

La începutul acestui an, premierul slovac, Robert Fico, a lansat un apel liderilor statelor UE să înceteze cu organizarea de referendumuri la nivel național, pe diverse subiecte, pe motiv că acestea ar amenința viitorul blocului comunitar și echilibrul său financiar. Chiar premierul slovac se confruntă, zilele acestea, cu o cerere a Partidului Popular, de extremă dreapta, de a organiza un referendum național pe problema apartenenței la NATO și UE. În acest context, Robert Oulds, liderul Bruges Group, a declarat într-un interviu pentru jurnaliștii de la Russia Today că ”Uniunea Europeană este un proiect antidemocratic, fără suport popular”. La rândul său, Matthew Goodwin, profesor asociat la Universitatea din Nottingham, crede că ”apelul premierului slovac de stopare a consultărilor populare în statele UE demonstrează deficitul de democrație la nivelul blocului comunitar”.

Russia Today: Premierul slovac a cerut liderilor UE să stopeze aventurile de genul referendumurilor din Marea Britanie și Italia, încheiate cu demisia premierilor care le-au organizat, dar și cu profunde frământări la nivel comunitar, considerând că aceste consultări populare reprezintă o amenințare la adresa UE. Cât de democratic este să ceri oprirea consultărilor populare care reprezintă tocmai voința poporului?

Robert Oulds: Nu există cale mai clară de a decide asupra unei chestiuni decât o consultare populară, un referendum. Acestea sunt standard în unele state cu democrații directe, de genul Elveției. Toate statele ar trebui să organizeze referendumuri pe diverse chestiuni de importanță națională. Au făcut așa în Marea Britanie și a avut succes. Oprirea consultărilor populare reprezintă un atac la democrație, pentru că asta vor oamenii acum, să fie consultați de cei pe care i-au ales.

R.T.: Conform dicționarului, referendumul este un vot prin care poporul dintr-o țară sau dintr-o anumită zonă este consultat asupra unei chestiuni de ordin politic sau social. Ce poate fi periculos în asta?

R.O.: Pentru UE este clar o amenințare, pentru că, aproape oriunde s-ar organiza un referendum în privința apartenenței la UE sau integrării în UE, populația consultată ar vota împotriva UE, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, pe 23 iunie. Când suedezii au avut un referendum asupra euro au votat împotrivă, irlandezii au votat la referendum împotriva tratatului de la Nisa și așa mai departe. Această tendință generalizată la nivel european de a vota împotriva UE se explică prin faptul că însăși UE este un proiect care există fără susținere populară, un proiect antidemocratic, pentru că implică luarea puterii de la instituțiile democratice naționale și predarea ei unor elite concentrate la Bruxelles, care conduc blocul comunitar întreg. Dacă nu dai poporului posibilitatea să decidă anumite lucruri, dacă se pune presiune asupra liderilor naționali că să nu mai organizeze consultări populare, situația devine foarte periculoasă. Înseamnă că oamenii sunt nevoiți să aleagă extremele, stânga sau dreapta și partidele care le reprezintă. Și asta se întâmplă în Europa, în momentul de față, în special din cauza eșecului înregistrat pe plan economic în UE, pe planul forței de muncă și distribuției ei, dar și din cauza crizei imigranților și a deschiderii frontierelor pentru libera circulație. În general, fiecare om vrea să își administreze singur viața și afacerile, nu să i se dicteze de undeva de la centru și cam asta se întâmplă acum în UE.

Matthew Goodwin: Este interesant că premierul slovac a descris referendumurile ca pe niște... aventuri, când de fapt, acestea cer cetățenilor părerea lor asupra unor chestiuni distincte. E drept că și în Marea Britanie, și în Ungaria, rezultatul referendumului nu a fost pe gustul elitelor UE de la Bruxelles, căci britanicii au decis să părăsească UE, iar maghiarii au decis că nu vor să li se impună de la centru politica în privința imigranților și mai ales cotele de refugiați impuse de Bruxelles. În consecință, pentru că rezultatul consultărilor populare nu a fost pe gustul elitelor, acum, acestea cer liderilor statelor UE să înceteze cu referendumurile, adică să scoată populația în afara dezbaterilor pe diverse teme de maxim interes. Pentru mine, această cerere denotă o clară carență în materie de democrație în UE. Voința populară este ignorată, în favoarea voinței UE. Și această situație apare tocmai când încrederea europenilor în instituțiile UE este la un nivel foarte scăzut, iar victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA le arată europenilor că adevărata democrație respectă decizia alegătorilor, chiar dacă aceasta nu mulțumește pe toată lumea. Așadar, elitele de la Bruxelles se tem ca europenii să nu înceapă să își ia înapoi puterea și să decidă la nivel național în tot mai multe probleme.



12