După ratificarea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda, UE intenţionează să intensifice, astăzi, presiunile asupra Cehiei, singura ţară, în afară de Polonia, care nu a validat încă documentul, din cauza rezistenţei opuse de preşedintele său eurosceptic. Prim-ministrul ceh, Jan Fischer, însoţit de ministrul Afacerilor Europene, Stefan Fule, va avea o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi cu Fredrik Reinfeldt, premierul Suediei, ţara care deţine preşedinţia UE. În continuare, preşedintele polonez al Parlamentului European, Jerzy Buzek, precum şi ministrul suedez al Afacerilor Europene se vor deplasa la Praga. Obiectivul va fi de a pune la punct o strategie pentru a-l convinge pe şeful statului ceh, Vaclav Klaus, să semneze textul. Tratatul a fost deja ratificat de Parlamentul ceh, dar trebuie să fie semnat şi de preşedinte, care este însă foarte reticent. Comisia ar putea fi tentată să aplice metode de recompensare şi sancţionare pentru a convinge Praga să nu blocheze tratatul şi să permită Europei să iasă rapid din situaţia de incertitudine instituţională.
Mandatul actualului Executiv european ia sfîrşit la 31 octombrie şi se pune problema de a şti pe ce bază va fi numită viitoarea Comisie. Potrivit Tratatului de la Nisa, care este valabil în prezent în UE, vor exista mai puţini comisari decît state europene. Potrivit Tratatului de la Lisabona, va exista un comisar pentru fiecare stat. Cehii se tem că vor fi privaţi de comisar, chiar dacă Reinfeldt se doreşte a fi conciliant. ”În acest stadiu, ameninţările ar fi contraproductive”, a afirmat el. Liderii europeni ar putea însă să-l determine pe Klaus să ratifice rapid tratatul, în schimbul unui post important de comisar. În orice caz, decizia este în mîinile lui Klaus. Reinfeldt a dezvăluit chiar că apelurile sale telefonice recente către preşedintele ceh au rămas fără răspuns. Vaclav Klaus, care a comparat, la un moment dat, UE cu URSS, este reticent în ceea ce priveşte semnarea unui text care ameninţă, potrivit acestuia, suveranitatea cehă. ”Semnătura mea nu este pe ordinea de zi”, a declarat Klaus, chiar după aprobarea ratificării tratatului de către Irlanda prin referendum, sîmbătă. El vrea să aştepte o decizie a Curţii Constituţionale din ţara sa, sesizată din nou de senatori eurosceptici, înainte de a decide dacă ratifică sau nu tratatul. Curtea a respins deja un recurs precedent al parlamentarilor eurosceptici împotriva tratatului.
Potrivit lui Janis Emmanouilidis, expert la European Policy Centre (EPC), Klaus riscă să cauzeze o întîrziere. ”Preşedintele Klaus ar putea să argumenteze că trebuie să aştepte rezultatul alegerilor legislative cehe, prevăzute în iunie 2010, înainte de a semna tratatul”, a explicat Emmanouilidis. Această dată nu este fără importanţă. Tot în iunie 2010 sînt prevăzute alegerile legislative din Marea Britanie. Conservatorii sînt consideraţi favoriţi, iar liderul lor, David Cameron, a promis să repună în discuţie ratificarea britanică şi organizarea unui referendum privind tratatul, dacă acesta nu intră în vigoare pînă la această dată. Un astfel de scenariu ar fi catastrofal pentru susţinătorii tratatului. Dar nu este sigur că Vaclav Klaus deţine o marjă de manevră suficientă pentru a rezista singur în faţa restului Europei. ”Britanicii ar fi trebuit să facă ceva cu mult timp în urmă şi nu să se trezească acum”, a recunoscut el, sîmbătă. ”Este prea tîrziu pentru a anunţa ceva şi pentru a aştepta decizia mea”, a mai spus el.