Uniunea Europeană i-a cerut, ieri, preşedintelui rus, Vladimir Putin, să respecte angajamentul de a continua livrările de gaze către Europa, în timp ce Moscova ameninţă să întrerupă aprovizionarea Ucrainei, la 3 iunie. ”Atât timp cât continuă discuţiile în trei între Rusia, Ucraina şi UE, livrările de gaz nu trebuie întrerupte. Contez pe Federaţia Rusă pentru a menţine acest angajament”, i-a scris lui Putin preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. La 14 mai, Vladimir Putin a adresat o scrisoare câtorva lideri europeni, afirmând că Rusia nu a primit nicio propunere concretă din partea UE privind plăţile Ucrainei pentru livrările de gaz rusesc şi cerând UE o implicare mai activă. De la începutul crizei, CE a fost desemnată să răspundă în numele întregii UE. O întâlnire la nivel ministerial între Ucraina, Rusia şi UE pentru rezolvarea conflictului între Kiev şi Moscova privind livrările de gaze a avut loc la 2 mai, la Varşovia. O nouă reuniune este prevăzută la 26 mai, la Berlin, potrivit comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.
ACORD RUSO-CHINEZ Producătorul rus de gaze naturale Gazprom a semnat cu grupul chinez de petrol şi gaze CNPC un acord pentru livrarea de gaze în următorii 30 de ani, aflat în negocieri de mai bine de zece ani, iar valoarea livrărilor este evaluată de presa internaţională la peste 400 de miliarde de dolari. Un memorandum de înţelegere între cele două companii de stat a fost semnat în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi a liderului chinez, Xi Jinping, în cea de-a doua zi şi ultima a vizitei lui Putin la Shanghai, potrivit Russia Today. Preţul pe care China îl va plăti pentru gazul din Rusia rămâne un secret comercial, potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller. Acordul pe termen lung prevede ca Gazprom să înceapă să livreze din 2018 Chinei câte 38 miliarde de metri cubi de gaz pe an, pe o perioadă de 30 de ani. Detaliile înţelegerii, inclusiv preţul şi participarea Chinei în unele proiecte din Rusia, au fost discutate mai mult de zece ani.
Europa este în continuare cea mai mare piaţă a Gazprom, cu peste 160 miliarde de metri cubi anul trecut, însă Rusia foloseşte toate oportunităţile pentru a-şi diversifica livrările de gaze şi pentru a-şi creşte prezenţa în Asia, notează Russia Today. Gazprom şi CNPC au semnat acorduri, începând din 2009, pentru două gazoducte care să transporte gaze naturale din Siberia către China. Când ambele conducte vor deveni operaţionale, Rusia va putea livra în Asia 68 miliarde de metri cubi de gaz anual. China a consumat anul trecut circa 170 miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2020, volumul este estimat să urce la 420 miliarde de metri cubi pe an.