Liderii UE încep săptămîna aceasta în cadrul unui summit, unul dintre cele mai complexe procese de negociere avînd ca miză repartizarea portofoliilor în Executivul de la Bruxelles. Cea mai înaltă funcţie în viitoarea Comisie Europeană, care îşi va prelua atribuţiile în acest an, pare deja adjudecată, Jose Manuel Barroso avînd posibilitatea de a cîştiga cel de-al doilea mandat în cadrul summit-ului de joi şi vineri. Negocierile celorlalte funcţii ar putea dura toată vara, cele mai importante fiind portofoliul pentru Concurenţă şi cel pentru Comerţ, care negociază contractele comerciale în numele celor 27 de state membre, în coada listei fiind portofoliul pentru Multilingvism, deţinut în prezent de un român. Comisari, cîte unul pentru fiecare ţară, ar trebui să reprezinte interesele Europei şi nu pe cele naţionale, deşi sînt numiţi de lideri naţionali. Aceştia au un salariu anual care începe de la 238.919 de euro.
Franţa, care este interesată de portofoliul Concurenţei, doreşte o lege care să favorize companiile europene, în special pe cele mai influente la nivel naţional şi pe cele care au nevoie de ajutor de la stat. Potrivit speculaţiilor, Nicolas Sarkozy ar susţine candidatura Ministrului de Finanţe, Christine Lagarde, care a lucrat la compania Baker & McKenzie din SUA în acest domeniu, înainte de a intra în politică. Oficial nu s-au confirmat însă aceste informaţii.
Şi Polonia a intrat în cursa pentru posturile din viitoarea Comisie Europeană, sperînd să obţină unul dintre portofoliile economice şi desemnînd un eurodeputat specializat în probleme bugetare. Oficialii de la Varşovia ar viza chiar portofoliul Industriei, ocupat în prezent de Guenter Verheugen, care urmează să îşi încheie mandatul la sfîrşitul lunii octombrie, odată cu cel al actualei Comisii. Polonia intenţionează să-l trimită în calitate de comisar naţional pe conservatorul Janusz Lewandowski, actualul vicepreşedinte al Comisiei pentru Buget din Parlamentul European. În prezent, comisarul polonez este Danuta Hubner, care monitorizează politica de ajutor regional al UE. Germania care încă nu şi-a anunţat oficial intenţiile ar viza, de asemenea, fie portofoliul Industriei, fie al Concurenţei.
Diferite ţări membre ale UE şi-au ales reprezentanţii pe care vor să-i trimită la Bruxelles în calitate de comisar naţional, dar atribuirea portofoliilor revine preşedintelui Comisiei Europene. Acest lucru dă naştere unor numeroase negocieri.