Statele UE au ajuns la un acord în favoarea intensificării controalelor de arme, în urma atacurilor care au terorizat Europa în ultimii doi ani, scopul acestei acțiuni fiind de a limita mijloacele prin care extremiștii ar putea obține arme mortale în mod legal, informează Russia Today. CE a anunțat că cele 28 de state au ajuns la un acord politic, împreună cu Parlamentul European, de a înăspri controalele armelor. Dezbaterea în privința măsurilor mai stricte de control al armelor persistă încă din anul 2015, după atacurile teroriste din Paris, în urma cărora 130 de persoane au decedat.
Principalele schimbări în Directiva armelor de foc includ plasarea unei interdicții asupra armelor semiautomate. În același timp, CE a transmis că regretă că problema armelor AK47 și AR15 nu a fost acoperită în urma acordului. Noile reglementări doresc să cuprindă, de asemenea, plasarea unor restricții asupra armelor sonice, precum și a celor scoase din uz. Legislatorii susțin că armele acustice sau cele de semnal, desemnate să tragă gloanțe oarbe, pot fi ușor transformate într-o armă letală. Același lucru se poate întâmpla cu ușurință și în cazul celor scoase din uz.
La începutul lunii decembrie, Agenţia Europeană a Poliţiei, Europol, a avertizat că reţeaua teroristă Stat Islamic intenţionează să comită noi atentate de amploare în țările UE, fiind vizate ţările care participă la coaliţia antiteroristă coordonată de SUA.
VIGILENȚĂ LA BUCKINGHAM
Poliția din Marea Britanie va bloca, temporar, accesul la străzile din jurul Palatului Buckingham, reședința din Londra a reginei Elisabeta a II-a, pe fondului riscului terorist, după atacul din Berlin. Poliția Metropolitană din Londra a comunicat că astfel se va testa planul de închidere a străzilor din jurul palatului, vreme de două ore pe zi, timp de trei luni, pentru a proteja mulțimile care se adună în zilele când are loc ceremonia de schimbare a gărzii la Palatul Buckingham. Închiderea drumului are loc mai devreme decât era plănuită de șefii forțelor de securitate, din cauza atacului de la Berlin.
Marea Britanie se află sub incidența celui de-al doilea mare nivel de amenințare, ceea ce înseamnă că există riscul unui atac terorist. La începutul lunii decembrie, șeful serviciilor de informații din Marea Britanie a declarat că SI se folosește de conflictul din Siria pentru a plănui atacuri împotriva statului britanic și aliaților acestuia.
CONTROL SPORIT
Ministerul de Interne din Franţa a dispus, miercuri, intensificarea controalelor la frontiera cu Germania. După atacul cu camion comis la Berlin, soldat cu 12 morţi și 48 de răniți, revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic, Ministerul francez de Interne s-a consultat cu autorităţile regionale. Printre măsurile hotărâte se numără intensificarea rapidă a controalelor la frontiera franco-germană, precum şi reevaluarea riscurilor la obiectivele care sunt aglomerate în perioada Sărbătorilor.