Rusia a anunţat, joi, o serie de represalii, între care expulzarea a patru diplomaţi britanici, ca răspuns la decizia oficialilor de la Londra de a expulza patru diplomaţi ruşi în afacerea Litvinenko. Omologii de la Moscova au decis, totodată, să nu mai acorde vize funcţionarilor britanici şi ca responsabilii oficiali ruşi să nu se mai deplaseze în Marea Britanie. Rusia încetează, de asemenea, să mai coopereze cu Marea Britanie în domeniul luptei împotriva terorismului. Ambasadorul Marii Britanii la Moscova, Tony Brenton, a fost primit ieri, la sediul Ministerului rus al Afacerilor Externe, cu puţin timp înainte de conferinţa de presă anunţată de autorităţile ruse pe tema relaţiilor dintre Moscova şi Londra. Ambasadorul britanic la Moscova a anunţat că Rusia i-a încredinţat “anumite mesaje” pentru a le transmite superiorilor săi de la Londra.
Ministerul Afacerilor Externe britanic a anunţat luni expulzarea a patru diplomaţi ruşi, ca răspuns la refuzul Rusiei de a-l extrăda pe principalul suspect în asasinarea lui Alexandr Litvinenko, agentul rus devenit opozantul Kremlinului, care a murit în noiembrie 2006, la Londra, otrăvit cu o substanţă radioactivă. De asemenea, Marea Britanie a suspendat negocierile referitoare la regimul vizelor.
În tentativa de a atenua criza, UE s-a implicat, declarîndu-se “dezamăgită” că Rusia nu cooperează în mod constructiv cu autorităţile britanice în ancheta Litvinenko, în timp ce Moscova încă se gîndeşte la ripostă. Preşedinţia portugheză a cerut Rusiei să aplice urgent o cooperare constructivă în dosarul Litvinenko. Intervenţia UE a provocat şi mai mai multă nemulţumire la Moscova, pe care a catalogat-o “o surpriză neplăcută”, ce se va repercuta, cu siguranţă asupra summit-ului din 26 octombrie, pe care Portugalia îl va organiza la Mafra, la nord de Lisabona. La ultimul summit UE-Rusia, de la Samarra, europenii şi ruşii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o stare generală de dezacord, după criticile acerbe în legătură cu democraţia şi cu drepturile omului, reflectînd o degradare a relaţiilor dintre europeni şi ruşi.
În ceea ce priveşte NATO, Alianţa a ales să anunţe, miercuri, vizita secretarului general Jaap De Hoop Scheffer la Londra, în 23 iulie. Este foarte probabil că cei doi lideri să ia în discuţie relaţiile occidentalilor în ansamblu cu Moscova, în contextul crizei anglo-ruse actuale. Autorităţile de la Londra intenţionează să le ceară aliaţilor un minimum de solidaritate, potrivit unor surse de la sediul NATO de la Bruxelles.