UE, între violențele extremiștilor musulmani și ale localnicilor speriați de ei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La răscruce de... civilizații?!

UE, între violențele extremiștilor musulmani și ale localnicilor speriați de ei

Externe 05 Ianuarie 2017 / 14:47 604 accesări

Evenimentele petrecute în ultima vreme în Europa, de la atentatul de la Berlin până la atacul din noaptea de Anul Nou de la Istanbul, par să atragă atenția asupra gravității situației pe bătrânul continent, tot mai afectat de manifestări violente ale teroriștilor musulmani, care atrag replici tot mai violente și din partea populației locale. Nu este vorba despre o accentuare a manifestărilor extremei drepte, ci de o nemulțumire tot mai mare a europenilor de rând față de violența islamiștilor radicali pătrunși în țările lor odată cu valul fără de sfârșit al imigranților. Ultima manifestare violentă a avut loc în Polonia, unde un localnic a fost omorât de un imigrant tunisian, scoțând imediat populația în stradă, la proteste anti-refugiați.

Greșeala frecventă și extrem de periculoasă pe care politicienii europeni o fac este să considere rezistența europenilor față de fluxul migratoriu care s-a abătut asupra bătrânului continent drept o formă de manifestare de extremă dreapta, ca și cum toți europenii care se opun găzduirii imigranților musulmani ar fi extremiști de dreapta, susține autorul și comentatorul politic Srdja Trifkovic, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Russia Today. În schimb, jurnalistul Michael Opperskalski vine cu propria opinie legată de acest subiect de actualitate.

Duminică, orașul polonez Elk a fost zguduit de proteste violente, izbucnite după ce un localnic de 21 de ani a fost înjunghiat mortal într-o dispută cu bucătarul unui restaurant cu meniu oriental din localitate. Tânărul ar fi aruncat o petardă spre localul respectiv, gest ce a iritat personalul tunisian al acestuia și a dus în cele din urmă la crimă. Autoritățile poloneze l-au acuzat pe bucătarul localului, un cetățean tunisian, pentru respectiva crimă.

Russia Today: Deocamdată, circumstanțele producerii altercației care a generat decesul tânărului sunt neclare, dar ce se poate spune despre actuala stare de tensiune dintre polonezi și imigranții veniți din lumea musulmană?

Michael Opperskalski:Situația este tensionată, fiind un amestec de probleme complexe. Chiar înainte de vacanța de Crăciun, serviciile secrete germane ofereau Guvernului de la Berlin o analiză a situației din Polonia, o parte din această analiză ajungând și în mâinile presei. Analiza avertiza că situația din Polonia va deveni tot mai explozivă, mai ales în ceea ce privește relațiile cu Europa și mai ales cu Germania, care le dictează lucruri polonezilor și chiar decide lucruri în numele acestora.

R.T.: Polonia a acceptat un număr relativ mic de imigranți, comparativ cu Germania vecină. De ce această ostilitate împotriva Germaniei?

M.O.: Ostilitatea este legată în principal de trei factori. În primul rând, este ”importată” de la alte țări din jurul Poloniei. În al doilea rând, soluțiile la criza imigranților pe care Polonia trebuie să le aplice sunt dictate de guvernele altor țări. În al treilea rând, există, în societatea poloneză, un curent de extremă dreapta susținut și de credincioși catolici radicali care încearcă să exploateze problema imigrației, care, deocamdată, nu afectează Polonia, dar ar putea ajuta la schimbarea climatului politic în țară. Când vorbim despre Polonia, vorbim despre o situație complexă și foarte explozivă.

R.T.: Totuși, nu credeți că reacția localnicilor din Elk după asasinarea tânărului a fost oarecum exagerată? Au dat foc la două restaurante și continuă să iasă în stradă.

Sedja Trifkovic: Înainte de toate, trebuie să ne amintim că, doar cu două zile în urmă, un șofer de camion polonez a fost condus pe ultimul drum, după ce a fost ucis de atacatorul de la Berlin, tunisian, pentru a-i fura camionul și a intra cu el în mulțimea de la târgul de Crăciun. Deci, cred că acest context a generat reacția exagerată a localnicilor din Elk, care au văzut cum un al doilea tunisian a omorât un polonez, la el acasă, de această dată. Asta a exacerbat reacția anti-musulmană a populației poloneze. În al doilea rând, sunt statele fostului grup de la Vișegrad, Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia, care au opus rezistență, în mod susținut, tentativelor UE de a impune cote de imigranți țărilor europene, în ciuda opoziției manifestate de parlamentele țărilor respective sau de populație. Deci, în acest context, violențele de la Elk nu mai par atât de exagerate. Furia și nemulțumirea central și est-europenilor față de eșecul conducerii UE de a gestiona criza imigranților sunt justificate, mai ales că s-a urmărit o absorbție a imigranților de către societățile statelor europene.

R.T.: Expertul în politică externă Michael Operskalski spune că există un filon de extremă dreapta susținut și de catolicii radicali care încearcă să beneficieze de pe urma aversiunii față de imigranți a populației în Polonia. Sunteți de acord cu acest aspect?

S.T.: Categoric nu. De fapt, cred că tocmai faptul că rezistența populației față de imigranți este considerată manifestare de extremă dreapta este greșeala pe care o fac politicienii europeni. Există milioane de europeni perfect decenți, fără înclinații rasiste de vreun fel, care simt că ceva extrem de important se întâmplă atât din punct de vedere demografic, cât și social și, din cauza asta, viața lor involuează. Aceștia sunt împotriva imigranților, fără să fie de extremă dreapta. Dacă ne uităm la situația din Franța, Polonia sau Germania, entuziasmul cu care au fost întâmpinați imigranții, anul trecut, a dispărut pentru că oamenii au început să se îngrijoreze pentru viitorul lor, în contextul nou creat. În Polonia și în alte state europene, oamenii văd că politica promovată de Angela Merkel a creat probleme care nu vor fi rezolvate în doar câțiva ani, poate nici în decenii. Oamenii nu vor să apară zone interzise în Varșovia, Bratislava, Praga și Budapesta, ei nu vor ghetouri în care nici măcar polițiștii să nu îndrăznească să intre. Aș zice că politicienii europeni subestimează bunul simț și decența milioanelor de europeni care nu sunt de extremă dreapta sau rasiști, dar țin la valorile societăților lor și nu vor zone periculoase, create de politicieni prin masarea imigranților în ele, pe o perioadă nedeterminată.



12