Comisia Europeană va propune instituirea vizelor de călătorie pentru diplomaţii americani care vin în ţările UE, începînd din ianuarie 2009, dacă Washingtonul nu ia curînd măsuri pentru ca toţi cetăţenii europeni să poată intra în SUA fără viză. “Nu s-au făcut progrese tangibile, în pofida tuturor eforturilor făcute de Comisie şi de statele membre în nume individual. Cetăţenii a 12 state membre continuă să aibă nevoie de vize atunci cînd călătoresc în SUA”, se arată într-un comunicat de miercuri al Executivului european. “În consecinţă, dacă nu se fac progrese, Comisia va propune măsuri de retaliere, de exemplu, reinstituirea temporară a vizelor pentru cetăţenii americani cu paşapoarte diplomatice, începînd din 1 ianuarie 2009”, continuă comunicatul.
Doar 15 dintre cele 27 de state membre UE fac parte, în prezent, din programul Visa Waiver, care permite cetăţenilor lor să călătorească în SUA fără a solicita în prealabil vize. Pentru a intra în acest program care există de 20 de ani, celelalte ţări membre UE trebuie să răspundă cerinţelor americane în materie de securitate, ceea ce presupune o partajare sporită a informaţiilor referitoare la deplasări, la persoanele suspectate de terorism sau la paşapoartele furate sau pierdute. SUA privilegiază acordurile bilaterale, spre deosebire de Comisia Europeană, care negociază în general în numele UE. România s-a alăturat unui grup de state foste comuniste care au format, anul trecut, aşa-zisa “Coaliţie pentru egalitatea vizelor” şi care au recurs la serviciile unei firme de lobby pentru a obţine eliminarea vizelor. Din “Coaliţia vizelor” au făcut parte, iniţial, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Cu excepţia Poloniei şi României, care au rate mari de respingere a vizelor, celelalte state s-au apropiat de includerea în Visa Waiver şi prin încheierea pe cale bilaterală, în 2008, a unor acorduri cu Washingtonul, chiar dacă acest demers nu a convenit UE.
În ceea ce priveşte România, discuţiile cu SUA pe tema vizelor de scurt sejur au loc în paralel, atît la nivel comunitar, cît şi naţional. Conform aceastei abordări duale, Comisia Europeană negociază “direct şi exclusiv”, cu SUA, aspectele tehnice şi de securitate pe care legislaţia americană le include între condiţiile de accedere în programul Visa Waiver şi care fac obiectul competenţelor comunitare, în timp ce statele membre discută cu Washingtonul aspectele de competenţă naţională. Cel mai mare obstacol în calea eliminării obligativităţii vizelor SUA pentru România rămîne însă rata mare de respingere, care nu trebuie să depăşească 10%. România a avut, în anul 2007, o rată de refuz de 37,7%, cea mai mare din rîndul ţărilor UE. Prin comparaţie, cea a Bulgariei a fost de 14,3%.