UE investește 24 milioane de euro împotriva virusului Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE investește 24 milioane de euro împotriva virusului Ebola

Monden 24 Octombrie 2014 / 00:00 532 accesări

Comisia Europeană (CE) se aproprie cu pași repezi de obiectivul său de a finanța cu până la un miliard de euro lupta împotriva Ebola. Cea mai nouă măsură a sa vizează suma de 24,4 milioane de euro pentru crearea unui vaccin împotriva virusului Ebola. Potrivit serviciului de presă al CE, acești bani din bugetul UE vor fi alocați în baza unei proceduri înlesnite pentru a demara cât mai repede cercetările. ”Suntem într-o cursă cu timpul în ceea ce privește virusul Ebola. De aceea, pe de o parte trebuie să acționăm repede, iar pe de altă parte, să avem un răspuns pe termen lung la această problemă”, a declarat președintele în exercițiu al CE, Jose Manuel Barroso.

Peste ocean, Institutul american pentru Sănătate (NIH) a anunţat că a început testarea clinică a unui vaccin experimental canadian împotriva virusului Ebola. Vaccinul VSV-ZEBOV este cel de-al doilea care face obiectul unor teste clinice în SUA. La începutul lunii septembrie, NIH a început testarea clinică, cu un grup de 20 de voluntari, a unui vaccin dezvoltat în colaborare de NIAID şi laboratorul britanic GlaxoSmithKline (GSK). Primele rezultate cu privire la eficienţa vaccinului vor fi anunţate până la sfârşitul anului. La rândul său, Institutul american de Cercetare al Armatei „Walter Reed“ va desfăşura un test clinic cu o singură doză din vaccinul experimental canadian. Vaccinul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Agenţia de Sănătate Publică din Canada şi Laboratorul Naţional de Microbiologie şi a fost brevetat de compania americană NewLink Genetics Corp., cu sediul în Ames, statul Iowa. Primele rezultate ale testelor clinice ale vaccinului canadian urmează să fie disponibile până la sfârşitul anului. De asemenea, Canada a expediat, luni, un prim lot de doze ale vaccinului experimental anti-Ebola către spitalele din Geneva, unde urmează să fie testat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit ultimului bilanț, febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 4.877 de persoane din 9.936 de cazuri înregistrate în şapte ţări: Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi SUA.

Pe de altă parte, Rwanda a anulat, ieri, controalele impuse călătorilor veniți din Spania și SUA, verificări anunțate cu o zi înainte pentru a preveni intrarea virusului Ebola în țară. Ministrul Sănătății, Agnes Binagwaho, le-a cerut persoanelor aflate pe teritoriul Rwandei și care au călătorit în Spania sau SUA cu trei săptămâni înainte de sosirea lor în țară să le comunice autorităților, timp de 21 de zile, starea lor de sănătate. Însă președintele rwandez, Paul Kagame, a criticat public, pe Twitter, inițiativa lui Agnes Binagwaho, pe care a acuzat-o că a acționat fără să se gândească. Cu toate acestea, pasagerilor din Sierra Leone, Liberia și Guineea li se interzice intrarea în Rwanda, cu excepția cetățenilor rwandezi plasați în carantină timp de 21 de zile de la sosire. În afară de cele trei țări cele mai afectate de Ebola din Africa de Vest, Guineea, Liberia și Sierra Leone, cazuri de îmbolnăvire cu virusul febrei hemoragice s-au înregistrat și în SUA și Spania. Oficialii din Nigeria și Senegal au anunțat recent că au eradicat epidemia de Ebola, după ce în cele două țări nu s-au mai înregistrat noi cazuri timp de 42 de zile, dublul perioadei de incubație.



12