UE îşi exprimă îngrijorarea faţă de acţiunile Israelului în Fâşia Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE îşi exprimă îngrijorarea faţă de acţiunile Israelului în Fâşia Gaza

Externe 18 Ianuarie 2012 / 00:00 395 accesări

Un proiect de declaraţie care va fi discutat săptămâna viitoare de miniştrii Afacerilor Externe din UE susţine că monopolizarea de către Israel a unor terenuri şi zone marine în Fâşia Gaza ocupată este\'îngrijorătoare şi pune în pericol soluţia cu două state. „În contextul evoluţiilor îngrijorătoare din 2011, în special în ceea ce priveşte coloniile din Zona C, UE îşi reafirmă angajamentul faţă de soluţia cu două state. Viabilitatea soluţiei cu două state nu trebuie pusă în pericol”, se arată în textul convenit provizoriu luni la nivel diplomatic. Documentul menţionează de asemenea că UE salută recentele eforturi ale Iordaniei de a relua negocierile dintre israelieni şi palestinieni şi face apel la ambele părţi să construiască o atmosferă de încredere pentru negocieri.

Zona C este o porţiune de 62% din Fâşia Gaza, creată prin Acordurile de Oslo din anii 1990 ca fiind sub controlul deplin al Israelului. Referinţa miniştrilor la evoluţiile îngrijorătoare se bazează pe un raport intern din partea şefilor misiunilor UE în Israel de la 14 decembrie care acuză statul evreu că foloseşte legea locuinţelor pentru a forţa populaţia nativă palestiniană să plece de pe aceste terenuri fertile pentru agricultură. Raportul notează că în 1967 existau între 200.000 şi 320.000 palestinieni în Valea Iordanului, din care mare parte se află în Valea C, dar că în prezent mai trăiesc acolo doar 56.000. Populaţia evreiască a crescut de la 1.200 la 310.000 de persoane în aceeaşi perioadă. Documentul subliniază că fermele israeliene folosesc majoritatea resurselor de apă din zonă pentru a produce cereale pentru export. În acelaşi timp, palestinienii au acces la doar 25% din apa disponibilă la preţuri mai mari, ceea ce îi limitează la o agricultură de intensitate redusă. Toate cele 27 de state din UE au sprijinit raportul intern, iar un diplomat european a spus că proiectul de declaraţie al miniştrilor ar urma să fie adoptat într-o formă mai mult sau puţin neschimbată.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a avertizat că schimbările provocate de Primăvara arabă se traduc prin ameninţări în creştere şi durabile pentru securitatea Israelului, în special la graniţa sa de sud cu Egiptul. „Armele libiene continuă să sosească în Gaza prin Sinaiul egiptean”, a dat acesta ca exemplu, apreciind că peste 10.000 de rachete, dintre care unele cu o rază de acţiune de peste 40 de kilometri, se află în enclava palestiniană condusă de Hamas. În plus, premierul israelian a acuzat Iranul că foloseşte deşertul egiptean din Sinai pentru a lansa atacuri împotriva ţării sale. Premierul Netanyahu a făcut aluzie la creşterea puterii în Egipt, după prăbuşirea regimului condus de Hosni Mubarak, a Fraţilor Musulmani care au cerut revizuirea tratatului de pace semnat cu Israelul în 1979, dar nu şi abrogarea acestuia.



12