„UE își închide porțile în fața Turciei, dar Turcia nu-și închide porțile în fața nimănui“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandal pe tema noii constituţii. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan:

„UE își închide porțile în fața Turciei, dar Turcia nu-și închide porțile în fața nimănui“

Externe 26 Aprilie 2017 / 17:22 2767 accesări

Turcia nu va putea face parte din Uniunea Europeană dacă va adopta schimbările constituționale susținute în cadrul referendumului de săptămâna trecută, a declarat miercuri un membru al Parlamentului European, responsabil cu acordurile cu Ankara, citat de presa internațională. Kati Piri a răspuns că statul turc ”va închide ușa” aderării la UE, dacă va adopa noua constituție. Legislatorul olandez de centru-stânga, care este raportor al UE, a declarat şi că, în cazul în care Erdogan va adopta schimbările pentru sporirea puterilor sale executive, atunci UE va suspenda formal tratativele în privința aderării statului turc la Blocul comunitar.

Turcia este pregătită să-și reconsidere intenția de a adera la Uniunea Europeană în cazul în care islamofobia și ostilitatea unor state europene persistă, a declarat, în replică, președintele turc, Recep Tayyip Eordogan, în cadrul unui interviu pentru agenția de știri Reuters. "Lucrurile au devenit foarte serioase în Europa în ceea ce privește nivelul islamofobiei. UE își închide porțile în fața Turciei, dar Turcia nu-și închide porțile în fața nimănui", a declarat Erdogan, care a exemplificat afirmațiile sale cu imagini ale unor moschei devastate și mitinguri ale militanților kurzi organizate în unele orașe europene. "Dacă nu acționează într-un mod sincer, va trebui să acționăm noi într-un mod sincer. De ce să mai așteptăm? Discutăm de aproximativ 54 de ani", a adăugat liderul turc, făcând referire la acordul de la Ankara din anul 1963, prin care se enunța obiectivul pe termen lung al Turciei de a adera la UE. "Sunt foarte curios să văd cu ce va acționa UE", a declarat Erdogan, criticând statele europene care au cerut încetarea negocierilor de aderare cu Turcia. "Una sau două țări nu pot ține UE în viață. Aveți nevoie de un stat ca Turcia, o țară diferită care simbolizează o credinţă diferită (...) Însă statele membre UE nu par să realizeze acest lucru. Găsesc drept foarte dificil să absoarbă o țară musulmană ca Turcia", a adăugat liderul de la Ankara. Erdogan a mai declarat că UE nu s-a arătat recunoscătoare pentru rolul Ankarei în oprirea valului de refugiați din Siria și Irak, iar Turcia și statele din regiune au trebuit să se descurce singure în această situație.

Parlamentarii turci au părăsit Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Cei 11 parlamentari turci ai Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), din care provine președintele Recep Tayyip Erdogan, și ai unei formațiuni naționaliste turce au anunțat miercuri că părăsesc Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) „până la noi ordine”, transmite agenția EFE. Parlamentarii turci au notificat această decizie președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, după ce acest organism a plasat marți Turcia pe o listă de monitorizare în urma degradării situației respectării drepturilor omului în această țară. În rezoluția APCE se solicită autorităților de la Ankara să abroge starea de urgență decretată după puciul eșuat de anul trecut, să renunțe la epurările politice și să elibereze ziariștii și parlamentarii încarcerați, iar acestora din urmă să le redea și imunitatea parlamentară.

În urma retragerii parlamentarilor turci ai partidelor care-l susțin pe Erdogan, în APCE din partea Turciei vor mai rămâne doar cei șase parlamentari membri ai partidelor de opoziție, respectiv Partidul Republican al Poporului (CHP) și formațiunea pro-kurdă HDP.



12