COMPROMIS SUA au acceptat să informeze UE despre programul de spionare a comunicaţiilor şi să colaboreze la crearea unor garanţii privind protecţia cetăţenilor europeni, a anunţat comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. „Am convenit cu SUA să creăm un grup transatlantic de experţi pentru a schimba informaţii şi a studia garanţii”, a anunţat oficialul european într-un mesaj postat pe contul său de Twitter. Cecilia Malmstrom şi colega sa Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, au obţinut acest acord din partea secretarului american al Justiţiei, Eric Holder, în cursul întâlnirii organizate, la Dublin, de către preşedinţia irlandeză a UE. Americanii au oferit elemente atât despre funcţionarea PRISM, cât şi despre profilul juridic al programului.
CE a adresat autorităţilor americane o scrisoare, la începutul săptămânii, în care exprima îngrijorări grave cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE şi a cerut explicaţii privind scopul şi amploarea programului. PRISM vizează doar cetăţeni americani sau în principal cetăţeni străini? Care este amploarea sa? Se limitează la cazuri individuale? Oficialii de la Bruxelles aşteaptă răspunsuri rapide şi concrete la toate întrebările despre acest program ce permite serviciilor americane de informaţii să supravegheze date care circulă pe serverele unor giganţi în domeniul informatic ca Google sau Facebook. În scrisoare este adresat şi un avertisment. Această nouă ciocnire în spinosul dosar privind confidenţialitatea datelor, care a mai afectat relaţiile dintre UE şi SUA în ultimii ani, ar putea să aibă repercusiuni asupra negocierilor comerciale între cele două părţi.
SURSĂ DE DISPUTĂ Fostul consultant tehnic al CIA, Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor programelor secrete de supraveghere electronică a comunicaţiilor în SUA, posedă documente clasificate identificând ţinte de pirataj la Hong Kong şi China. În ediţia de vineri, „South China Morning Post” (SCMP), cotidian care apare la Hong Kong, a tritrat că a consultat un extras din dosarul deţinut de Edward Snowden în cursul interviului realizat cu el în metropola chineză, unde s-a refugiat după 20 mai, când a transmis materialele explozive publicaţiilor „The Guardian” şi „The Washington Post”. Este vorba de adrese IP (Internet Protocol, numărul de identificare a unui dispozitiv conectat) vizate şi de data infracţiunilor. SCMP nu a publicat aceste adrese şi nici nu a identificat persoanele sau instituţiile. Documentele arată dacă o tranzacţie este în curs sau pe cale de finalizare şi sugerează o rată de succes a tentativei infracţionale cu 75%. Spionajul informatic este o sursă de dispută permanentă între cele două mari puteri ale planetei, iar tema a figurat şi în întâlnirea de sâmbăta trecută dintre preşedinţii american, Barack Obama, şi chinez, Xi Jinping.
INDEZIRABIL Edward Snowden nu are deocamdată probleme cu justiţia americană, dar este deja persona non grata în Marea Britanie. Un gest cam gratuit a venit din partea Guvernului Cameron, care a trimis un avertisment companiilor aeriene britanice de a nu-i permite lui Edward Snowden să ajungă pe teritoriul Regatului Unit. Aparent, prezenţa lui Jullian Assange, hacker convertit în militant pentru drepturile civice, este destul pentru oficialii britanici. Avertismentul a venit însoţit de o fotografie a lui Edward Snowden, data naşterii şi codul paşaportului său. În caz contrar, compania aeriană ar putea fi obligată să achite costurile pentru detenţia şi apoi îndepărtarea sa de pe teritoriul britanic. Excesul de zel al britanicilor s-a extins şi asupra companiilor Bangkok Airways, Singapore Airlines şi Malaysia Airlines, care au confirmat că au primit acelaşi avertisment care, bineînţeles, trebuia păstrat... secret!
Detalii despre cei opt ani petrecuţi de Edward Snowden ca angajat al CIA şi Agenţia pentru Securitate (NSA) încep să iasă la iveală. De exemplu, acesta era un înfocat comentator pe internet, folosind, cum era de aşteptat, un pseudonim. Edward Snowden sancţiona lăcomia marilor corporaţii şi milita pentru respectarea drepturilor civile, dar oferea şi sfaturi pentru obţinerea unor slujbe guvernamentale, trecerea testelor poligraf sau comentarii despre căderea bursei din 2008. În circa 750 de mesaje postate între 2001 şi 2012 a semnat folosindu-se de pseudonimul „The True HOOHA”.