Comisarul pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, a recunoscut că se lucrează la introducerea euro-obligaţiunilor, dar, ”înainte de stabilirea unor euro-obligaţiuni, trebuie o coordonare, o supraveghere, o guvernanţă comuneă şi un buget european”. Garanţiile privind guvernanţa Zonei Euro şi soliditatea unui buget european ar putea convinge Germania să renunţe la opoziţia sa privind crearea unor obligaţiuni comune ale ţărilor din Zona Euro, consideră Michel Barnier. Declaraţiile sale survin în contextul prezentării unui nou pachet de măsuri pentru consolidarea guvernanţei economice a UE şi a Zonei Euro. Pachetul, care va fi prezentat mâine, de CE, include legarea asistenţei Fondului European de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilitate de supravegherea economică şi fiscală a ţărilor, consolidarea supravegherii fiscale a statelor din Zona Euro cu deficit excesiv, precum şi o carte verde pentru euro-obligaţiunile de stabilitate. Cartea verde va avansa diferite opţiuni pentru emiterea comună de obligaţiuni în Zona Euro. Şeful Deutsche Bank, Josef Ackermann, a respins ideea euro-obligaţiunilor.
Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a afirmat că speră să nu vadă niciodată SUA în poziţia în care se află în prezent Zona Euro, care a cerut ajutor în lupta contra crizei datoriei. De fapt, Zoellick a evocat, în acest context, decizia ţărilor din Zona Euro de a cere Chinei, la sfârşitul lunii octombrie, să contribuie la efortul financiar al statelor europene în dificultate. ”Pentru mine este jenant sau apropiat de inconştienţă că Europa, cu un venit mediu pe cap de locuitor de aproape 40.000 de dolari pe an, se duce să ceară de pomană Chinei, cu 4.000 de dolari pe cap de locuitor”, a spus preşedintele BM. El a lăudat angajamentul Beijingului la summit-ul G20 de a reforma modelul său economic, pentru a se baza într-o mai mică măsură pe exporturi. ”Sunt impresionat că o ţară care afişează o creştere de 10% anuală în decurs de 30 de ani are prezenţa de spirit să spună ”Aşteptaţi, se impune o schimbare de structură”. Poate că unii în SUA şi Europa ar trebui să se gândească la o schimbare de structură în economiile lor”, a mai subliniat preşedintele BM.
FRANŢA, AVERTIZATĂ Agenţia de evaluare Moody\'s a anunţat ieri că ar putea atribui o perspectivă negativă ratingului de ţară al Franţei, anunţ care a pus noi presiuni pe bursele europene. Un raport al agenţiei de rating Moody\'s arată că ratingul de ţară al Franţei ar putea primi o perspectivă negativă, primul pas spre o retrogradare a calificativului maxim, din cauza creşterii costurilor de împrumut, creşterii economice lente şi crizei prelungite din Zona Euro. Agenţia anunţase la mijlocul lui octombrie că timp de trei luni va monitoriza situaţia economică din Franţa, pentru a decide apoi dacă menţine sau nu calificativul maxim. În urma anunţului, bursele europene înregistrau scăderi semnificative la prânz: 2,5% - Bursa din Paris, 1,83% - Bursa din Londra sau 2,63% - Bursa de la Frankfurt. Franţa are calificativ maxim din partea celor trei agenţii de rating. În urmă cu două săptămâni, Standard & Poor\'s a anunţat din greşeală că a redus ratingul Franţei.