UE marchează un nou început cu R.Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE marchează un nou început cu R.Moldova

Externe 22 Decembrie 2009 / 00:00 342 accesări

„Relaţiile UE-Moldova sunt la un nou început”, au declarat luni reprezentanţi ai preşedinţiei suedeze şi Comisiei Europene la o conferinţă de presă comună cu premierul Vlad Filat, după Consiliul de cooperare UE-Moldova ce a avut loc la Bruxelles. „Am avut o întrunire foarte productivă şi suntem foarte optimişti în ce priveşte relaţiile UE - R.Moldova după acest prim consiliu cu noul Guvern de la Chişinău”, a declarat Frank Belfrage, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe suedez. Pentru a marca „un nou început”, preşedinţia UE a publicat pentru prima oară după o astfel de întrunire un comunicat de trei pagini, a specificat oficialul suedez.

Referitor la situaţia politică, Frank Belfrage a afirmat că preşedinţia suedeză a notat cu îngrijorare blocajul cauzat de eşecul în alegerea preşedintelui. Premierul moldovean Vlad Filat a respins însă ideea că Guvernul nu ar fi funcţional din acest motiv. Acesta a salutat la rându-i gestul simbolic şi deschiderea UE în a ajuta ţara sa atât din punct de vedere economic, cât şi prin începerea dialogului privind ridicarea vizelor în prima parte a anului viitor. „Am obţinut exact ceea ce ne-am dorit - să existe un început. Experienţa Serbiei este relevantă. Dacă în 2010 începem dialogul privind liberalizarea regimului de vize, momentul când vom obţine acest lucru depinde doar de procesele de la Chişinău. Dar noi suntem motivaţi şi hotărâţi în acest sens”, a comentat premierul Filat. Serbia a început în ianuarie 2008 acest proces, care a durat aproape doi ani. Începând cu 19 decembrie, cetăţenii sârbi pot călători fără vize în spaţiul Schengen. În ce priveşte ajutorul financiar pe care îl aşteaptă ţara de la UE şi Fondul Monetar Internaţional, reprezentantul Comisiei Europene, Hugues Mingarelli, a precizat că echipa sa lucrează în prezent la un pachet de asistenţă şi că o primă tranşă va fi alocată în prima jumătate a anului viitor. Oficialii UE au salutat şi deschiderea Moldovei faţă de aşa-numitul Parteneriat Estic, noua politică de vecinătate cu şase ţări din fostul bloc sovietic. La o conferinţă de presă anterioară, ministrul suedez al Afacerilor Eexterne Carl Bildt a făcut apel la statele membre şi Comisia Europeană să suplimenteze considerabil fondurile alocate acestui program.

Şi preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a avut ieri o întrevedere la Bruxelles cu premierului moldovean, Vlad Filat, căruia i-a spus că pentru viitorul R. Moldova este extrem de important angajamentul pro-european şi pro-reformist al Guvernului de la Chişinău. Preşedintele Uniunii Europene a declarat că determinarea şi voinţa politică a Guvernului de la Chişinău de a avansa pe calea reformelor şi a integrării europene va contribui la soluţionarea problemelor cu care se confruntă ţara în prezent.



12