UE menţine presiunile asupra Libiei până la demisia lui Gaddafi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE menţine presiunile asupra Libiei până la demisia lui Gaddafi

Externe 25 Iunie 2011 / 00:00 434 accesări

UE va menţine presiunile asupra Libiei până când colonelul Gaddafi se va retrage de la putere, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Din februarie, regimul lui Gaddafi se confruntă cu o revoltă populară a cărei reprimare sângeroasă a dus la o intervenţie militară internaţională, în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. În 19 martie, o coaliţie de ţări occidentale a lansat o operaţiune militară pentru a apăra populaţia civilă din Libia. Câteva zile mai târziu, comandamentul operaţiunii a fost preluat de NATO. Iniţial, raidurile aeriene urmau să se încheie în 27 iunie, dar Alianţa a decis să le prelungească până la sfârşitul lui septembrie. Între timp, UE a propus o acţiune militară şi umanitară europeană, numită EUFOR Libia, care nu poate fi lansată, însă, decât la cererea expresă a ONU şi în cadrul unui mandat internaţional. Şefii diplomaţiei din UE nu exclud posibilitatea de a accesa fondurile îngheţate ale regimului Gaddafi, pentru a răspunde la nevoile financiare ale rebelilor.

Vineri, Camera Reprezentanţilor a respins o măsură ce autoriza un rol limitat al SUA pentru susţinerea misiunii NATO din Libia, ceea ce este o lovitură pentru Barack Obama. Camera a respins rezoluţia. Zeci de democraţi s-au alăturat republicanilor în a respinge măsura. Mulţi democraţi s-au opus intervenţiei din Libia, în timp ce republicanii spun că Obama a încălcat Rezoluţia pentru prerogative de război 1973, pentru că nu a căutat aprobarea explicită a Congresului. Obama a spus că nu are nevoie de autorizarea Congresului, pentru că forţele americane nu sunt implicate în ostilităţi continue în Libia. Rezoluţia pentru prerogative de război, adoptată în cursul conflictului din Vietnam, obligă preşedintele să ceară aprobarea Congresului, dacă o operaţiune militară durează peste 60 de zile. Acţiunea din Libia a început la 19 martie. În trecut, preşedinţii au ignorat rezoluţia, spunând că încalcă drepturile date preşedintelui conform Constituţiei.

Guvernul libian şi opoziţia poartă discuţii indirecte, la Paris şi în Africa de Sud, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliunilor Naţional de Tranziţie (CNT). Recent, Gaddafi a trimis un reprezentant la Paris, pentru a lua parte în discuţii. Condiţiile rebelilor pentru a pune capăt ofensivei împotriva regimului Gaddafi rămân neschimbate, rebelii reiterând cererea CNT ca Gaddafi şi familia sa să fie excluşi din orice guvern viitor.

Taguri articol


12