Eurodeputaţii GERB, partidul de centru-dreapta aflat la guvernare în Bulgaria, au solicitat CE şi colegilor lor parlamentari să sprijine ridicarea restricţiilor de muncă impuse bulgarilor şi românilor în zece state UE, pe care le consideră un exemplu de discriminare. Bulgaria speră la un acces pe piaţa muncii în cele zece state membre mai vechi ale UE, care continuă să impună restricţii atât bulgarilor, cât şi românilor.
Belgia este una dintre cele zece ţări membre care au păstrat restricţiile împotriva celor două ţări, care au aderat la UE în 2007. Marea Britanie, Germania şi Austria au menţinut, de asemenea, restricţii pentru bulgari şi români, în pofida unei recomandări a Comisiei Europene (CE), privind ridicarea acestora. Totodată, bulgarii şi românii au nevoie de un permis de muncă pentru a putea lucra în Irlanda. Cele 25 de ţări din blocul european (fără România şi Bulgaria) au informat Comisia în legătură cu hotărârea lor de a continua să aplice legislaţia naţională privind accesul pe piaţa muncii şi după ianuarie 2009, inclusiv Italia, Franţa, Luxemburg, Malta şi Olanda. Prezenţa unor muncitori din Europa de Est este foarte sensibilă în Austria şi Germania, situate în imediata vecinătate a acestei regiuni sărace, iar situaţia a devenit tot mai dificilă după creşterea ratei şomajului, în urma recesiunii.
Comisia Europeană şi Parlamentul European pot doar să recomande ţărilor membre să îşi deschidă pieţele de muncă bulgarilor şi românilor, dar ţările membre ale UE sunt cele care iau singure hotărârea finală.