UE nu este pregătită să îşi asume riscul aderării României la spaţiul Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE nu este pregătită să îşi asume riscul aderării României la spaţiul Schengen

Externe 26 Noiembrie 2010 / 00:00 420 accesări

UE nu este pregătită să îşi asume riscul aderării României şi Bulgariei la zona Schengen, iar posibila amânare a intrării lor în spaţiul fără frontiere interne ar putea avea trei motive, comentează blogul cotidianului francez ”Le Monde”. ”Cancelariile occidentale sugerează că această aderare va fi amânată până în vara sau chiar toamna lui 2011, după publicarea raportului asupra progreselor în lupta contra corupţiei şi reforma sistemului judiciar în România şi Bulgaria. Însă, la summit-ul NATO de la Lisabona, şeful statului francez a fost mult mai vag, amânând această aderare până la calendele greceşti”, afirmă blogul cotidianului francez. Poziţia Franţei va fi susţinută de ţări ca Olanda, în mod tradiţional sceptică faţă de extinderea în Balcani, dar şi de Germania, Danemarca şi Finlanda. ”În această lumină au decriptat mulţi misteriosul schimb de replici, dar mai ales de gesturi, dintre şeful statului francez, Nicolas Sarkozy şi omologul său român, Traian Băsescu”, apreciază publicaţia. Blogul afirmă că ”o amânare a aderării la zona Schengen ar putea avea trei motive, şi anume expulzarea romilor, un factor declanşator al neîncrederii faţă de ultimele membre ale UE, cât şi corupţia şi criminalitatea, dar şi presupusa lor incapacitate de a asigura securitatea frontierelor externe”. ”Impresia generală este că marile ţări din UE nu mai vor să repete experienţa unei aderări precoce, de această dată consecinţele vizând imigraţia ilegală, traficul de droguri, criminalitatea organizată şi spălarea de bani”, argumentează blogul.

”Dacă Bulgaria şi România intră în zona de liberă circulaţie, ele vor păzi două frontiere deosebit de problematice, R. Moldova şi Turcia, plus faţada maritimă, constituită de Marea Neagră şi Delta Dunării. Aceste frontiere reprezintă tot atâtea porţi de intrare pentru imigranţi ilegali, şi anume pentru tot spaţiul fost sovietic, până în China, de partea românească, pentru tot Orientul Mijlociu şi zona afgano-pakistaneză, de partea bulgară. Acestora li se adaugă traficul cu fiinţe umane, droguri, bani murdari, arme, elemente nucleare”, mai scrie blogul ”Le Monde”, insistând că ”este o sarcină prea grea pentru Bucureşti şi Sofia”. ”La acestea se adaugă suspiciunile legitime vizând probitatea persoanelor însărcinate cu supravegherea frontierelor, eventualei implicări a mafiilor locale, posibilă protecţie asigurată la cel mai înalt nivel. Cum să le explici oficialilor bulgari şi români, atât de mândri că au învăţat să manipuleze jucăriile de supraveghere şi bazele europene de date - faimoasele criterii Schengen - că, de această dată, UE nu este pregătită să îşi asume acest risc?”, conchide blogul.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat că încă speră că Franţa va susţine aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen în martie 2011. Într-un interviu acordat postului public de televiziune din Bulgaria, Borisov a declarat că expulzarea romilor bulgari şi români a afectat imaginea Bulgariei în Franţa, chiar dacă numărul bulgarilor expulzaţi a fost mult mai mic decât cel al românilor. ”Preşedintele român, Traian Băsescu, a exercitat multe eforturi pentru a ne poziţiona în aceeaşi situaţie”, a subliniat Borisov. ”Facem tot ce este posibil. Aţi văzut că luna trecută aproape toţi liderii UE au fost în Bulgaria, inclusiv cancelarul Merkel şi ne-au susţinut. Cu colegii români luăm măsuri pentru introducerea subiectului aderării la Schengen pe agenda reuniunii PPE din decembrie. Aşteptăm susţinerea eurodeputaţilor şi membrilor PPE. În decembrie vom mai avea o discuţie cu preşedintele Sarkozy, iar acest lucru este foarte important pentru Bulgaria, pentru că evaluarea finală privind accederea la Schengen va fi în decembrie”, explică Borisov.



12