UE nu poate rezolva singură problemele romilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE nu poate rezolva singură problemele romilor

Externe 13 Octombrie 2010 / 00:00 510 accesări

UE nu poate rezolva singură problemele complexe ale romilor, este nevoie de acţiune comună din partea statelor membre, a regiunilor, municipalităţilor şi organizaţiilor societăţii civile, a spus, ieri, la Bucureşti, comisarul european Laszlo Andor. El a spus, de asemenea, că este nevoie de o folosire mai bună a fondurilor UE pentru integrarea romilor şi a dat asigurări că Executivul european va monitoriza atent, în următoarele luni, evoluţiile în această problemă. Comisia Europeană a creat, la începutul lunii trecute, un grup de lucru special consacrat romilor (Task Force Rom) care va trebui să evalueze cum sunt folosite fondurile UE de către statele membre, pentru integrarea acestei etnii. Prima evaluare este aşteptată în decembrie.

Comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor, a deschis, ieri dimineaţă, la Bucureşti, conferinţa ”Contribuţia fondurilor europene la integrarea populaţiei rome”, organizată de CE. Această conferinţă intervine în plină polemică europeană pe tema romilor, generată de decizia luată de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, de a spori securitatea naţională prin desfiinţarea a sute de tabere ilegale de romi şi repatrierea în România şi Bulgaria a peste 1.000 de romi. Franţa a reproşat României că nu foloseşte fondurile comunitare pentru o mai bună integrare a romilor, care să descurajeze imigraţia. În urmă cu câteva săptămâni, comisarul Laszlo Andor a spus, potrivit ”Financial Times”, că până acum România nu a reuşit să folosească adecvat Fondul Social European, programul de reducere a sărăciei administrat de Bruxelles. România a asimilat mai puţin de 1% din cele 2,25 miliarde de euro la care are dreptul în cadrul acestui program, din 2007 până în 2013, comparativ cu 16% media în UE. Bucureştiul riscă să piardă banii, dacă nu le găseşte o întrebuinţare adecvată.

”Pentru a combate excluziunea socială a romilor, trebuie să combatem ignoranţa, prejudecăţile, rasismul şi violenţa”, a declarat, la Bucureşti, comisarul Laszlo Andor. El a dat asigurări că este pe deplin angajat să lupte pentru egalitate şi oportunitate socială şi economică pentru toţi romii. Comisarul a arătat, în cuvântul de deschidere, că Europa este una dintre cele mai bogate regiuni din lume, dar paradoxul este că tinerii romi sunt crescuţi în ghetouri urbane sau în aşezări rurale izolate. Oficialul european a subliniat că ”avem o responsabilitate comună faţă de cele 10-12 milioane de indivizi care alcătuiesc cea mai mare minoritate etnică a Europei”. Multe domenii unde este nevoie de acţiune - locuri de muncă, educaţie, locuinţe şi sănătate - cad sub responsabilitatea statelor membre, a punctat comisarul. La rândul său, UE poate să furnizeze un sprijin vital şi va continua să o facă, a spus oficialul CE. ”Dar aceste proiecte trebuie să fie făcute împreună cu romii, nu doar pentru ei. Ne trebuie implicarea autorităţilor locale, regionale, naţionale, astfel încât incluziunea romilor să devină o realitate în satele, oraşele şi regiunile din Europa”, a spus comisarul. El a recunoscut, pe de altă parte, că s-au făcut multe în termeni de planificare strategică, implementare, coordonare, dar în practică situaţia nu s-a schimbat prea mult.

În primăvara anului viitor, Comisia va prezenta un cadru pentru strategii naţionale pentru integrarea romilor şi invită toate statele membre să-şi prezinte propriile viziuni privind incluziunea romilor.



12