UE ridică embargo-ul asupra armelor pentru rebelii sirieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Simbolic

UE ridică embargo-ul asupra armelor pentru rebelii sirieni

Externe 29 Mai 2013 / 00:00 301 accesări

Miniştrii europeni de Externe au decis, luni seara, la Bruxelles, să ridice embargo-ul privind armele pentru rebelii sirieni, dar nicio ţară nu intenţionează să trimită arme în următoarele două luni, pentru a nu pune în pericol iniţiativa de pace ruso-americană. În fapt, această măsură nu va schimba nimic pentru rebeli, care se confruntă cu o ofensivă a armatei siriene, în special în jurul oraşului strategic Qousseir. Aceasta deoarece cele 27 de state UE au promis să nu exporte arme în acest stadiu şi, în orice caz, să aplice un anumit număr de criterii stricte pentru eventualele exporturi viitoare. ”Este o ridicare simbolică a embargoului. Concret, nu va fi nicio livrare de arme, cel puţin până la 1 august”, a afirmat un oficial francez, sub acoperirea anonimatului. Acest termen ar trebui să permită realizarea unui prim bilanţ al conferinţei internaţionale Geneva 2, prevăzută în iunie, la iniţiativa SUA şi Rusiei. Organizarea unei astfel de conferinţe de pace privind Siria va fi o problemă dificilă, a avertizat, luni seara, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, la încheierea unei întrevederi, la Paris, cu omologul său american, John Kerry. Moscova vrea de multă vreme ca Iranul, susţinător al regimului de la Damasc, să participe la negocieri, ceea ce occidentalii refuză. În iunie 2012, prima conferinţă de la Geneva a reunit şefi ai diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU, SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie, reprezentanţi ai Irakului, Kuwaitului, Qatarului, Turciei şi oficiali ai ONU şi UE.

”Decizia UE de a anula embargo-ul asupra livrării de armament rebelilor sirieni este insuficientă şi intervine prea târziu”, şi-a exprimat regretul, ieri, un purtător de cuvânt al coaliţiei naţionale a opoziţiei siriene, reunite la Istanbul. ”Noi avem nevoie de arme pentru a proteja civilii, poporul sirian. Armele ar fi un element, dar noi vrem, de asemenea, ca UE să adopte o poziţie mai serioasă, o poziţie mai fermă”, a adăugat purtătorul de cuvânt. La rândul său, Rusia şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia UE, apreciind, prin vocea lui Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, că ”aduce un prejudiciu direct eforturilor de organizare a conferinţei internaţionale”.

POLITICĂ DE DESCURAJARE ”Livrările prevăzute de sisteme ruseşti perfecţionate sol-aer de tip S-300 către Siria sunt un factor de stabilizare menit să descurajeze orice scenariu de intervenţie externă în conflict”, a declarat, ieri, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. ”Astfel de măsuri descurajează, în mare parte, anumite spirite încinse să ia în calcul scenarii potrivit cărora conflictul ar putea lua o amploare internaţională, prin participarea unor forţe străine”, a adăugat el. Contractul privind rachetele de tip S-300 a fost semnat în urmă cu câţiva ani cu Guvernul sirian, a mai subliniat Riabkov. Presa americană a publicat, la începutul lui mai, informaţii provenind de la surse israeliene potrivit cărora livrarea acestor sisteme perfecţionate de apărare este iminentă. Aceste livrări, care ar face dificilă orice intervenţie sau crearea unei zone de excludere aeriană în Siria, au fost evocate la câteva zile după ce Israelul a bombardat ţinte aflate în apropiere de Damasc, potrivit unui oficial israelian, cu scopul de a împiedica un transfer de armament către mişcarea şiită libaneză Hezbollah, un aliat al regimului sirian. ”Israelul va şti ce este de făcut dacă Rusia livrează sisteme de apărare antiaeriană de tip S-300 Siriei”, a avertizat, ieri, Moshe Yaalon, ministrul israelian al Apărării.



12