Uniunea Europeană va debloca imediat 350.000 de euro pentru cercetare în domeniul detectării materialelor explozibile lichide, a informat o sursă britanică apropiată reuniunii de miercuri a miniştrilor de Interne din statele membre. Comisarul european pentru Afaceri Interne, Franco Frattini, anunţase anterior că "Bruxelles-ul va propune detectarea cu mai mare acurateţe a explozibililor, în special a celor lichizi". Anunţul a intervenit la sfîrşitul unei reuniuni a miniştrilor de Interne din Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franţa, Portugalia şi Slovenia, la şase zile de la dejucarea complotului care viza detonarea unor explozibili lichizi aflaţi la bordul unor avioane transatlantice. La reuniunea miniştrilor de Interne au mai participat Franco Frattini şi Gijs De Vries, coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului.
Uniunea Europeană intenţionează, de asemenea, să creeze un sistem de monitorizare a pasagerilor curselor aeriene care tranzitează spaţiul european. Ministrul britanic de Interne, John Reid, a insistat că noul sistem nu prevede supravegherea pe criterii etnice sau religioase, ci va consta în stabilirea unui profil al pasagerilor, cu mult înaintea zborurilor, pe baza unor parametri biometrici, prin identificarea electronică a irisului ocular şi a conturului facial. Comisarul european Franco Frattini şi-a exprimat dorinţa înfiinţării rapide a unui sistem de supraveghere a pasagerilor după nume, aşa cum de altfel solicită Statele Unite şi Australia.
Planul antiterorist ar putea fi aplicat printr-o directivă pe care Uniunea Europeană o va adopta în toamnă. Noile măsuri le vor permite pasagerilor care zboară frecvent să treacă mai rapid prin filtrele de securitate, iar autorităţile vor putea confrunta numele acestora cu liste care includ persoane suspectate de activităţi teroriste.
Sistemul sanitar britanic, ineficient în cazul unui atac terorist
Spitalele şi medicii britanici nu sînt pregătiţi suficient pentru a face faţă consecinţelor unui eventual atac terorist, potrivit unui studiu ştiinţific publicat joi, într-o revistă de specialitate din Marea Britanie. "Studiul nu pune la îndoială competenţa personalului, ci instruirea acestuia", a declarat doctorul Tom Cosker, care a contribuit la realizarea raportului publicat joi, de "Emergency Medicine Journal", o revistă consacrată medicinei de urgenţă.
La un an după atentatele de la Londra, care au provocat moartea a 52 de persoane, aproape jumătate dintre cei 144 de medici asupra cărora a fost efectuat studiul, respectiv 47%, au recunoscut că nu citiseră Planul pentru incidente majore (PIM) al spitalului lor. Doar 54% dintre medici se simt pregătiţi să facă faţă unui incident major.
Autorii cercetării, desfăşurată în 34 de spitale, nu au observat "diferenţe semnificative" faţă de primul studiu realizat de revistă pe acestă temă, în urmă cu zece ani. Ministrul britanic al Sănătăţii, Rosie Winterton, a declarat că s-au depus eforturi pentru ca sistemul sanitar să fie pregătit în cazul unui atentat terorist.