UE şi Rusia rămân pe poziţii diferite în problema siriană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE şi Rusia rămân pe poziţii diferite în problema siriană

Externe 16 Octombrie 2012 / 00:00 344 accesări

NOI SANCŢIUNI Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe nu au ajuns la niciun progres real cu Rusia privind dosarul sirian, la reuniunea de duminică seară de la Luxemburg cu omologul lor rus Serghei Lavrov. La reuniune a participat şi şeful diplomaţiei române Titus Corlăţean. Potrivit unor surse diplomatice, dineul de lucru care a durat peste trei ore şi jumătate a reprezentat un moment foarte greu. Ministrul rus a criticat vehement atitudinea europenilor faţă de Siria şi acţiunile unilaterale ale acestora privind regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Ieri, reuniunea a continuat cu şedinţa Consiliului Afaceri Externe (CAE), la care a fost examinată între altele posibilitatea înăspririi sancţiunilor vizând regimul preşedintelui Assad, al cărui aliat important este Rusia. UE a adoptat noi sancţiuni, printre care îngheţarea conturilor preşedintelui sirian şi ale două societăţi, în cadrul celui de-al 19-lea pachet de sancţiuni antisiriene. Rusia, care a fost mulţi ani principal furnizor de arme către Siria, a criticat vehement sancţiunile occidentale antisiriene şi se opune categoric adoptării unei rezoluţii coercitive împotriva regimului de la Damasc în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

POPULAŢIA PLĂTEŞTE CEL MAI GREU Situaţia rămâne însă la fel de tensionată, mai ales la graniţele Siriei. Forţele aeriene siriene au utilizat recent bombe cu submuniţie în apropiere de Maaret al-Noomane, unde armata luptă împotriva rebelilor care încearcă să îi blocheze drumul de acces către Alep, în nordul ţării, a anunţat organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW). „Dispreţul Siriei faţă de populaţia sa civilă transpare clar în cadrul campaniei sale aeriene, care include în prezent lansarea de bombe cu submuniţie asupra unor zone locuite”, a declarat Steve Goose, însărcinat cu armamentul în cadrul HRW. Armamentul cu submuniţie a fost interzis în cea mai mare parte a ţărilor, iar Siria ar trebui să înceteze imediat să utilizeze aceste arme oarbe care continuă să ucidă şi să mutileze, susţine organizaţia. HRW se declară totodată „foarte îngrijorată” după ce a consultat înregistrări video care surprind bărbaţi şi copii ce manipulează submuniţie neexplodată cu riscul vieţii, subliniind că aceste submuniţii sunt armate şi pot exploda la cel mai mic contact sau mişcare. Potrivit organizaţiei, acest tip de armament a fost utilizat în provinciile Idleb (nord-vest), Alep, Homs (centru), Lattakia (în zona de coastă) şi Damasc. Siria nu a ratificat Convenţia privind armamentul cu submuniţie, adoptată de către 107 state în 2008, care interzice producerea, stocarea, transferul şi utilizarea acestei categorii de armament şi care prevede distrugerea stocurilor existente.

Numărul sirienilor care şi-au părăsit ţara de teama conflictului armat putere-opoziţie depăşeşte 100.000, au anunţat ieri surse oficiale turce. În total, 100.363 sirieni au primit adăpost în 13 tabere de refugiaţi situate în provincii din sud-estul Turciei, la graniţa cu Siria. Sute, chiar mii de sirieni care au traversat frontiera în Turcia nu au fost înregistraţi, deoarece s-au cazat la rude.



12