UE şi Rusia relansează negocierile pe tema unui parteneriat consolidat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE şi Rusia relansează negocierile pe tema unui parteneriat consolidat

Externe 03 Decembrie 2008 / 00:00 368 accesări

UE şi Rusia au reluat marţi, după trei luni de întrerupere, negocierile pe tema unui parteneriat consolidat care vizează îmbunătăţirea legăturilor economice şi politice. Negociatorul Comisiei Europene însărcinat Afaceri Externe, Eneko Landaburu, s-a întîlnit, la Bruxelles, cu omologul său rus, Vladimir Cijov, ambasador la UE. Aceasta este prima lor întîlnire în urma demarării la 4 iulie a acestor negocieri. Ei prevăzuseră atunci să se întîlnească la jumătatea lui septembrie. Conflictul ruso-georgian de la începutul lui august, intrarea tancurilor ruse în Georgia şi recunoaşterea de către Moscova a independenţei republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud a determinat UE să amîne aceste negocieri pentru un summit extraordinar de la 1 septembrie. Ţările membre UE, cu excepţia Lituaniei, au ajuns la un acord, la 10 noiembrie, înainte de summit-ul UE-Rusia, să relanseze aceste negocieri.

Din perspectiva relaţiilor Rusiei cu NATO, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, s-a declarat, “în principiu”, în favoarea unei detensionări a relaţiilor dintre NATO şi Rusia, dar contactele militare îi par problematice. “În principiu, nu avem probleme cu o refacere a relaţiilor dintre NATO şi Rusia, dar sînt anumite activităţi, precum contactele militare, care îmi par problematice în momentul în care ruşii sînt în continuare mobilizaţi pe teritoriul georgian, în republicile separatiste”, a declarat Condoleezza Rice. Ea a participat, marţi, la o reuniune ministerială a NATO, consacrată situaţiei din Georgia şi Ucraina. NATO a demarat, marţi, o detensionare prudentă a relaţiilor cu Rusia, afectate de apropierea Alianţei de Georgia şi Ucraina. Miniştrii de Externe ai NATO au convenit, marţi, reluarea treptată şi condiţionată a relaţiilor cu Rusia, suspendate după intervenţia rusă în Georgia, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer. NATO doreşte organizarea în viitorul apropiat a unei reuniuni informale a Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori, pentru a relua contactele şi a discuta despre chestiunile asupra cărora cele două părţi sînt de acord şi cele asupra cărora nu sînt.

SUA, Germania, Marea Britanie şi Franţa au ajuns, marţi, la un compromis, propunînd NATO să îşi aprofundeze cooperarea cu Georgia şi Ucraina, fără a se pronunţa asupra procedurii de aderare a celor două ţări. Acest acord trebuie supus aprobării celorlalţi 22 de miniştri de Externe din NATO, reuniuniţi la Bruxelles, în cursul acestei zile.

Ex foto - Negociatorul CE însărcinat cu Afaceri Externe, Eneko Landaburu



12