UE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din R. Moldova

Externe 29 Aprilie 2009 / 00:00 492 accesări

UE a adoptat o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia din R. Moldova, în timpul reuniunii miniştrilor europeni de Externe de la Luxemburg. În această declaraţie, UE afirmă că are temeri serioase cu privire la situaţia din această ţară, iar ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a declarat că ”R. Moldova constituie o provocare pentru blocul european”. Schwarzenberg, care a prezidat reuniunea, a declarat că UE este hotărîtă să continue iniţiativa Parteneriatului Estic, menit să consolideze relaţiile dintre blocul european şi şase ţări din estul Europei. ”Tensiunile actuale din ţară constituie o provocare pentru UE. Misiunea noastră este să găsim o cale potrivită pentru consolidarea politicii noastre de a aduce R. Moldova mai aproape de standardul nostru. Ne aşteptăm ca R. Moldova să se comporte într-un mod european, nu numai doar faţă de UE şi membrii săi, ci şi pe plan intern, desigur”, a adăugat oficialul.

Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat România de alimentarea protestelor postelectorale din Chişinău. Ulterior, R. Moldova l-a expulzat pe ambasadorul român şi a impus un regim de vize pentru cetăţenii români. Surse de la Bruxelles susţin că Voronin i-a spus lui Kalman Miszei, trimisul special al UE, că ”R. Moldova are prieteni în altă parte”. Olanda pledează pentru o poziţie mai dură a UE faţă de R. Moldova şi faţă de Belarus, un alt membru problematic. Germania şi Polonia susţin însă că R. Moldova nu trebuie izolată şi are nevoie de un sprijin mai mare.

Anatol Mătăsaru, arestat în urma protestelor de la Chişinău, se află în greva foamei

Anatol Mătăsaru, arestat în urma protestelor de la 7 aprilie, se află în greva foamei. Soţia lui afirmă că a aflat despre acest lucru de la persoane necunoscute care au reuşit să ia legătura cu el. Potrivit avocatului său, care afirmă că i s-a interzis să discute cu clientul său, Mătăsaru ar fi recurs la această măsură pentru a protesta faţă de maltratările la care ar fi fost supus, dar şi pentru că gardienii ar fi încercat să îi introducă droguri în mîncare. Departamentul Instituţiei Penitenciare susţine că aceste acuzaţii sînt neîntemeiate şi că, oficial, Mătăsaru a anunţat doar că protestează pentru că ar fi fost arestat ilegal. Avocatul lui a depus la CEDO plîngerea privind presupusele acte de tortură la care a fost supus. Anatol Mătăsaru acuză autorităţile de încălcarea dreptului la siguranţă, la libertate şi la viaţa privată.

Două persoane sînt în continuare date dispărute după protestele violente de la Chişinău. Şefa Direcţiei Administraţie Publică Locală a primăriei capitalei, Alexandra Moţpan, a declarat marţi că numărul persoanelor care s-au adresat primăriei după ce au fost agresate sau arestate de poliţie este de 322. Moţpan a spus că unul dintre cei doi dispăruţi este Alexandru Galinţschi, angajat al unei societăţi din Chişinău. Mama sa nu mai ştie nimic despre el din data de 7 aprilie şi, deşi s-a adresat mai multor comisariate de poliţie, nimeni nu o poate ajuta cu informaţii despre fiul său. Cel de-al doilea dispărut, Serghei Donici, este student. De multe ori, persoanele care se adresează primăriei vor să îşi păstreze anonimatul deoarece se tem, a adăugat Alexandra Moţpan. Autorităţile municipale se arată dispuse să ofere asistenţă psihologică tuturor persoanelor care au avut de suferit. Potrivit Svetlanei Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, din 37 de copii care au fost reţinuţi în Centrul de plasament temporar al minorilor, reprezentanţii Direcţiei au putut asista la audierile a doar şapte dintre ei. Pe corpurile a trei copii au fost observate urme de violenţă. Copiii însă au spus că s-au lovit şi au negat faptul că ar fi fost maltrataţi.

PLDM susţine că este supus unor controale financiare nejustificate

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este supus unor controale financiare nejustificate din punct de vedere al timpului, a declarat preşedintele formaţiunii, Vlad Filat, care denunţă ”implicarea instituţiilor de control în procesul politic”. Liderul PLDM şi al Alianţei Moldova Noastră au declarat marţi că şi ei au primit citaţii prin care au fost anunţaţi că Inspectoratul Fiscal va face controale financiare tematice la sediile partidelor. ”Aceste controale au o conotaţie politică”, a declarat Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră. ”Îngrijorează faptul că astfel de controale s-au înteţit mai ales după alegeri, fiind supuse controalelor şi organizaţii neguvernamentale sau instituţii media”, a declarat Filat. În opinia lui, ”controlul de la PLDM este o încercare de exercitare a presiunilor împotriva celor care gîndesc altfel decît comuniştii”. Filat a anunţat că va adresa o interpelare Ministerului Finanţelor, prin care va cere informaţii cu privire la numărul de formaţiuni la care au avut loc pînă în prezent controale fiscale şi la numele formaţiunilor respective. El a subliniat că în interpelarea adresată ministerului va figura, în mod special o solicitare cu privire la numărul de controale efectuate la Partidul Comuniştilor (PCRM), aflat la putere.

Potrivit portalului Moldova Azi, Centrul Independent pentru Jurnalism (CIJ) a fost vizitat, marţi, de un reprezentant al Inspectoratului Fiscal de Stat, care a cerut să i se pună la dipoziţie, pentru verificare, o serie de documente şi informaţii cu privire la sursele de finanţare ale organizaţiei. CIJ primise anterior o citaţie, vineri, prin care directorul organizaţiei era invitat, marţi, la sediul Inspectoratului Fiscal de Stat din Chişinău, pentru a prezenta documente şi informaţii şi pentru a face declaraţii în legătură cu acrivitatea organizaţiei în perioada 2000-2009. Mai multe organizaţii neguvernamentale care au făcut parte din Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009, au primit citaţii similare de la organele fiscale teritoriale, prin care li se solicită informaţii cu privire la sursele de finanţare. Coaliţia 2009 a publicat, înaintea şi în timpul campaniei electorale, rapoarte în care a semnalat încălcări grave ale legislaţiei electorale şi ale drepturilor omului. Toate citaţiile au fost primite vineri, cînd la Chişinău se afla în vizită Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Javier Solana, iar preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, a declarat că R. Moldova a depăşit criza politică. Ziarele de opoziţie ”Timpul”, ”Ziarul de Gardă” şi ”Jurnal de Chişinău” au anunţat tot vineri că au primit din partea Ministerului moldovean al Afacerilor Interne solicitări de a aduce dovezi în sprijinul acuzaţiilor privind maltratarea participanţilor la protestele din Chişinău.



12