UE spune NU produselor de la animalele clonate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE spune NU produselor de la animalele clonate

Eveniment 02 Decembrie 2011 / 00:00 481 accesări

BĂTĂLIA CU ARGENTINA UE pregăteşte reglementări pentru importul şi vânzarea de carne provenită de la animale clonate şi descendenţii acestora, un nou front în bătălia cu Argentina, unde fermierii clonează la scară largă porci, vite şi oi. Comisia Europeană intenţionează să impună fie interdicţia, fie etichetarea foarte clară a cărnii, produselor lactate şi a altor produse provenite de la animalele clonate şi urmaşii lor, relatează The Wall Street Journal. Deocamdatăa, UE nu este o mare importatoare de carne, însă liderii europeni iau în considerare viitorul agriculturii mondiale, reflectând şi disputele privind organismele modificate genetic, hormonii folosiţi pentru producţia de carne de vită şi clorul folosit în producţia de carne de pasăre. În schimb, Argentina, precum şi alte 4 state din America de Sud, au foarte mare succes în clonarea animalelor, nefiind deranjate de guvernele locale şi fiind susţinute de companiile private şi universităţi. \"Nu există nici un motiv ştiinţific să reglementăm clonarea\", a declarat Alejandro Silva, din cadrul Ministerului Agriculturii din Argentina. \"În cinci, şase ani, Argentina va fi cel mai mare exportator de produse provenite de la animale clonate, dar trebuie să trecem de rezistenţa din UE\", a adăugat acesta.

11 SPECII DEJA CLONATE În laboratorul de biotehnologie Cabana Milenium, de lângă Buenos Aires, s-au clonat 11 specii de animale, inclusiv capre şi oi. Cele mai multe ţări europene, mai puţin Danemarca, permit importul de carne de la clone, însă 58% din europeni s-au declarat împotriva acestui lucru, într-un sondaj eurobarometru, realizat de CE. În prezent, sunt sub 1.000 de vite, porci, capre, cai şi măgari clonaţi în lume, potrivit Organizaţiei Industriei de Biotehnolgie din Washington, însă numărul acestora creşte rapid. În 2009, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a ajuns la concluzia că alimentele provenite de la animalele clonate nu sunt nesănătoase pentru oameni, însă procesul de clonare, în special procedurile chirurgicale necesare pentru inseminare şi rata mare de decese în timpul acestui proces, reprezintă o formă de cruzime faţă de animale. Având un preţ de cel puţin 25.000 fiecare, clonele nu sunt folosite direct pentru carne, ci pentru procreere, potrivit specialiştilor. Dacă oficialii UE vor aproba o legislaţie mult mai strictă în privinţa produselor provenite de la animalele clonate şi urmaşii lor, s-ar isca serioase probleme diplomatice cu marii exportatori, precum Brazilia, Argentina, Australia şi SUA. Pentru a clona un animal, cercetătorii prelevează o mostră de piele de la animalul pe care doresc să-l cloneze, îi extrag ADN-ul, iar, ulterior, schimbă ADN-ul unui embrion cu cel al animalului care trebuie clonat. Embrionul este, apoi, plasat într-o mamă surogat, care dă naştere unei copii genetice a animalului respectiv.



12