BUGET DE 60 MILIOANE EURO Până la finele anului, în România ar putea exista patru poli de competitivitate, adică patru asocieri de întreprinderi, universităţi şi institute de cercetare, finanţate cu bani europeni, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial (POS). Este vorba despre axa prioritară 1.3.1 (Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes naţional şi internaţional - Poli de Competitivitate). Axa, implementată în premieră în România, are un buget de 60 milioane euro, care va fi împărţit în finanţări de 5 - 20 milioane euro. „Apelul de proiecte se va închide la 31 decembrie şi estimăm că vom finanţa în jur de patru poli de competitivitate”, spune reprezentantul Archidata, firma italiană care implementează proiectul de asistenţă tehnică al axei, Aurelia Munteanu. Până pe 2 noiembrie, apelul de proiecte şi ghidul solicitantului se află în consultare publică online, la adresa www.polidecompetitivitate.archidata.it.
CUM SE FACE UN POL Programul poate fi accesat de o asociere formată din minimum două entităţi, între care trebuie să se numere cel puţin o întreprindere şi un institut de cercetare. Asocierile trebuie să aibă o strategie de dezvoltare, indiferent dacă sunt entitate juridică sau dacă funcţionează doar pe bază de contract între parteneri. „Cum arată o asociere? Închipuiţi-vă o întreprindere mare, cu 5 IMM-uri subcontractoare şi o universitate, care sprijină afacerea cu proiecte inovatoare”, mai spune Munteanu. Pentru a fi eligibilă, asocierea în cauză trebuie să depună un pachet cu cel puţin patru proiecte, dintre care unul de investiţii şi unul de cercetare. Restul pot fi proiecte „soft” (consultanţă, participare la târguri, training pentru angajaţi, promovare etc), însă unul dintre este obligatoriu cel de monitorizare şi management al întregului proiect. „În sprijinul aplicanţilor vin şi alte două scheme de ajutor - o schemă de tip „umbrelă”, prin care se acordă ajutoare de stat partenerilor din polul de competitivitate, şi o schemă de minimis, complementară. Important este ca sectorul de activitate al firmelor să fie unul cu valoare adăugată mare, care să poată sprijini creşterea economică”, a mai spus Aurelia Munteanu. Rămâne de văzut dacă în România există sau nu o cultură a asocierii sau dacă recesiunea şi austeritatea impusă de Executiv le-au estompat managerilor orice dorinţă de dezvoltare.
Sumarul axei 1.3.1 a POS – Poli de Competitivitate
• Buget - 60 milioane euro
• Sumele finanţate - între 5 şi 20 milioane euro
• Termenul limită de depunere a proiectelor - 31 decembrie 2011
• Beneficiari eligibili - asocieri dintre întreprinderi, universităţi şi institute de cercetare
• Schemă-„umbrelă” de ajutoare de stat (zece tipuri de ajutor, de 200.000, un milion, două milioane, respectiv 7,5 milioane euro)
• Schemă complementară de minimis (sprijin financiar de cel mult 200.000 euro, pe o perioadă de trei ani fiscali)