UE trimite o misiune în Libia pentru a evalua nevoile umanitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE trimite o misiune în Libia pentru a evalua nevoile umanitare

Externe 07 Martie 2011 / 00:00 660 accesări

UE a trimis, ieri, o echipă la Tripoli, pentru a evalua nevoile umanitare, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, înaintea unui summit al liderilor UE prevăzut vineri, pentru a examina situaţia din Libia. Echipa, condusă de italianul Agostino Miozzo, un înalt funcţionar din serviciul diplomatic al UE, responsabil de coordonarea răspunsului la situaţii de criză, are ca scop să adune informaţii pentru a evalua eforturile umanitare şi de evacuare din teren. Aceasta este prima misiune internaţională de acest tip în Libia, de la începutul insurecţiei. Este exclusă orice negociere cu autorităţile libiene. Misiunea UE a plecat de la Roma cu un avion al Guvernului italian. Până în prezent, UE nu avea nici un reprezentant în Libia. Personalul său este cantonat la frontiera dintre Tunisia şi Libia.

Sprijin pentru opoziţie. Două persoane au murit şi circa 30 au fost rănite, în confruntările de ieri dintre insurgenţi şi partizani ai regimului, în localitatea libiană Ben Jawad, situată la 100 de kilometri est de Syrte. În cele din urmă, insurgenţii au anunţat că s-au retras din Ben Jawad. Forţele loiale lui Muammar Kadhafi au bombardat, sâmbătă, o piaţă din centrul oraşului Zawiya, la 50 de kilometri la vest de Tripoli. După luptele intense din cursul dimineţii, soldate cu cel puţin şapte morţi, forţele colonelului Kadhafi se retrăseseră din centrul oraşului Zawiya. O enormă explozie a fost auzită, ieri, în oraşul petrolier strategic Ras Lanuf, din estul ţării, urmată de tiruri antiaeriene.

O intervenţie militară în Libia, unde insurecţia este reprimată violent, de aproape trei săptămâni, de regimul libian, ar avea efecte negative, a declarat, ieri, la Cairo, ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe. Franţa salută însă crearea Consiliului Naţional Libian, instanţa de conducere a insurecţiei împotriva colonelului Kadhafi, şi sprijină principiile şi obiectivele pe care şi le-a stabilit. Consiliul Naţional Libian, înfiinţat de reprezentanţii insurecţiei libiene, s-a declarat sâmbătă singurul reprezentant al Libiei, la finalul primei sale reuniuni, la Benghazi. Acesta a cerut puterilor străine să întreprindă raiduri aeriene pentru a-l alunga de la putere pe colonelul Kadhafi. Pe de altă parte, ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, a confirmat că o mică echipă diplomatică britanică se află în siguranţă la Benghazi, în estul Libiei. La rândul său, Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a cerut noi sancţiuni împotriva regimului libian şi o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. În replică, liderul libian s-a declarat în favoarea trimiterii unei comisii de anchetă a Naţiunilor Unite sau a Uniunii Africane, pentru a evalua situaţia din ţara sa, într-un interviu publicat ieri de săptămânalul francez „Le Journal du Dimanche”.

Judecarea celor vinovaţi. Elveţia vrea să lanseze proceduri în justiţie împotriva persoanelor responsabile de răpirea a doi oameni de afaceri elveţieni, care au fost reţinuţi timp de aproape doi ani în Libia, a declarat preşedintele Confederaţiei, Micheline Calmy-Rey. Relaţiile dintre Berna şi Tripoli s-au tensionat după arestarea în iulie 2008, la Geneva, a unuia dintre fiii liderului libian Muammar Kadhafi, care a reţinut apoi doi elveţieni, timp de aproape doi ani, pe teritoriul libian. Elveţia a încercat de mai multe ori să îi elibereze pe cei doi, care erau blocaţi la consulatul Elveţiei din Tripoli şi care au fost reţinuţi într-un loc secret la sfârşitul anului 2009, după ce au fost atraşi în afara reprezentanţei diplomatice. Cele două părţi au semnat anul trecut un plan de acţiune pentru a-şi normaliza relaţiile, în urma eliberării lui Max Goldi, plan ce prevedea o compensaţie de 1,5 milioane de franci elveţieni, plătiţi într-un cont din Germania, care a fost blocat. Acest acord prevedea şi constituirea unui tribunal de arbitraj internaţional pentru anchetarea circumstanţelor arestării lui Hannibal Kadhafi. De la începerea mişcării de contestare împotriva regimului libian, Elveţia a suspendat acest tribunal şi a îngheţat conturile colonelului Kadhafi şi ale apropiaţilor săi.



12