UE urcă plafonul minim de garantare a depozitelor bancare pentru populaţie la 50.000 euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE urcă plafonul minim de garantare a depozitelor bancare pentru populaţie la 50.000 euro

Externe 08 Octombrie 2008 / 00:00 524 accesări

Miniştrii europeni de Finanţe au ajuns, marţi, la un acord referitor la majorarea plafonului de garantare pentru depozitele bancare ale populaţiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, în cazul în care băncile dau faliment. “Statele sînt de acord să extindă protecţia depozitelor populaţiei pînă la un nivel minim de 50.000 de euro, în condiţiile în care multe state UE sînt hotărîte să urce plafonul cel puţin pînă la 100.000 de euro”. Acordul este mai puţin ambiţios decît cel iniţial, care prevedea o majorare a plafonului minim pînă la 100.000 de euro. Mai multe state UE, printre care noile state membre din Europa de Est, dar şi Danemarca şi Finlanda, au lăsat să se înţeleagă că ar fi prea greu să îşi asume un astfel de plafon, din punct de vedere bugetar. Obiectivul statelor europene, cu această primă măsură concretă în faţa crizei financiare, este de a-i linişti pe cei care au economii şi să evite o criză de încredere prelungită la adresa băncilor, care ar putea duce la retrageri masive. Cele 27 de ţări UE vor, totodată, să afişeze un front comun, după ce şi-au făcut cunoscute individual politicile, ca să salveze băncile şi să îi calmeze pe micii deponenţi.

Pentru unele dintre ţări, decizia de marţi nu va schimba nimic imediat. Franţa, de exemplu, oferă deja garanţii pentru depozite minime de 70.000 de euro, plafon superior celui din UE. Italia garantează economiile pînă la un plafon de 103.291 euro, Olanda, însă, doar pe cele pînă la 38.000 de euro. De altfel, miniştrii au spus, marţi, în încercarea de a calma pieţele financiare, că vor susţine toate grupurile bancare mari în caz de dificultate, pentru a evita riscul unei crize generalizate. O declaraţie în acest sens a fost adoptată cu ocazia reuniunii de la Luxemburg, potrivit declaraţiilor secretarului german de Finanţe, Jorg Asmussen. Textul declaraţiei subliniază că oficialii au ajuns la un acord să susţină toate instituţiile financiare semnficative pentru sistem, adică acele grupuri financiare ale căror probleme ar avea un impact asupra sistemului în ansamblu.

Luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus că Banca Centrală este pregătită să furnizeze lichiditate şi să întărească reglementările prudenţiale, precum şi mijloacele de garantare a depozitelor, în cazul în care sistemul bancar va avea nevoie de aceste măsuri. “Cel mai bun sistem de garantare a depozitelor nu va face faţă dacă băncile nu vor fi sănătoase. Ce avem în prezent acoperă în mare măsură depozitele populaţiei”, a precizat Isărescu, făcînd referire la limita de garantare a depozitelor bancare din România, de 20.000 euro. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a cerut anterior Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) şi BNR să majoreze plafonul de garantare a depozitelor bancare pentru populaţie şi companii peste nivelul actual de 20.000 euro. Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România, declara, în schimb, că o astfel de măsură ar putea genera panică, iar în condiţiile actuale, nu se justifică o asemene decizie. Mai multe ţări europene, printre care Irlanda, Germania şi Austria, au decis recent să garanteze în întregime depozitele bancare ale populaţiei.



12