UE va primi noi membri doar dacă vor fi pregătiţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE va primi noi membri doar dacă vor fi pregătiţi

Externe 23 Ianuarie 2013 / 00:00 316 accesări

Ţările care au nevoie de monitorizare vor fi admise în UE doar după ce vor fi deplin pregătite, a declarat comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, referindu-se la România şi Bulgaria, monitorizate pentru probleme de corupţie şi crima organizată, relatează ”The Irish Times”. ”Lecţiile au fost învăţate”, a declarat comisarul european, subliniind că ”este important să se încerce o consolidare a credibilităţii procesului extinderii”, la încheierea unei reuniuni la Dublin cu miniştrii pentru Afaceri Europene din statele UE şi din ţări care speră să adere la bloc. ”Extinderea UE a fost un proces bun, având în vedere că numeroase ţări candidate au economii în creştere”, a apreciat secretarul de Stat irlandez pentru Europa, Lucinda Creighton, care a prezidat reuniunea din partea preşedinţiei irlandeze a UE. ”Faptul că a existat stabilitate în Balcanii de Vest a fost vital pentru economia europeană”, a apreciat ea, adăugând: ”Este în interesul nostru economic să încurajăm aceste ţări pe calea europeană”. Irlanda vrea să vadă progrese în ţări care încearcă să adere la UE, în special în Serbia şi Muntenegru, a subliniat ministrul.

Miniştrii au mai discutat despre posibilitatea ca grupurile politice din PE să nominalizeze candidaţi la preşedinţia CE, anul viitor. Propunerea este considerată o cale de promovare a legitimităţii democratice. Alte idei discutate au fost acordarea unei influenţe mai mari parlamentelor naţionale asupra afacerilor UE şi un rol de supraveghere asupra atribuţiilor CE de monitorizare a bugetelor naţionale. Eurodeputatul socialist Paul Murphy a declarat că ”afirmaţiile ministrului cu privire la responsabilitatea democratică reprezintă o insultă, în contextul în care în acest semestru european urmează să intre în vigoare noi reguli, care vor spori supravegherea CE asupra bugetelor naţionale. Aceste reguli ar putea impune un statut de semicolonie unor ţări”.

CORUPŢIA, ETERNA POVESTE ”Corupţia este cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei pe continentul european”, a avertizat, ieri, secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, cerând statelor membre să-şi intensifice lupta împotriva acestui fenomen. ”Din ce în ce mai mulţi oameni de pe continent îşi pierd încrederea în statul de drept”, a semnalat reprezentantul organizaţiei paneuropene, care a plasat problema corupţiei deasupra crizei financiare, instituţionale şi de încredere prin care trece regiunea. Jagland a cerut statelor CoE să trateze cu seriozitate recomandările organismelor de control ale acestuia şi a lansat un apel propriei instituţii pentru a acţiona imediat. Potrivit acestuia, CoE trebuie să se concentreze asupra unor priorităţi precum protecţia libertăţii de expresie şi a presei, promovarea diversităţii şi a protecţiei minorităţilor. Thorbjorn Jagland, care a vorbit ieri în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a mai subliniat că organizaţia paneuropeană trebuie să combată corupţia şi să ajute guvernele să aplice reforme judiciare.



12