UE vrea ca motoarele de căutare să plătească pentru utilizarea știrilor online

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE vrea ca motoarele de căutare să plătească pentru utilizarea știrilor online

Tehnologie 26 August 2016 / 11:54 756 accesări

Comisia Europeană lucrează la o reformă a drepturilor de proprietate intelectuală, care ar da organizațiilor media dreptul de a taxa platformele de Internet de genul Bing sau Google dacă motoarele de căutare publică extrase din articolele lor, informează Financial Times.

Potrivit Financial Times, propunerile Executivului comunitar, care ar urma să fie date publicității luna viitoare, sunt destinate să reducă puterea marilor companii din sectorul online în negocierile dintre motoarele de căutare și creatorii de conținut. Însă noua taxă ar pune și mai multe presiuni asupra relațiilor, și așa tensionate, între Silicon Valley și Bruxelles pe teme precum taxele și concurența.

Miercuri, Departamentul american al Trezoreriei a criticat Comisia Europeană pentru intenția sa de a amenda grupul informatic american Apple cu mai multe miliarde de euro din cauza neplății taxelor în Europa.

În centrul noului plan este o propunere conform căreia organizațiile media vor primi "drepturi exclusive" pentru a permite conținutului lor să fie disponibil online publicului, iar astfel servicii precum Google News ar fi forțate să negocieze cu organizațiile media pentru a putea publica extrase din articolele lor. Cu toate acestea, organizațiile media nu sunt obligate să perceapă taxe pentru ca un agregator să publice extrase din conținutul lor și ar putea să îl ofere gratuit.

"Vrem să fie foarte clar, acordarea unor astfel de drepturi către organizațiile media nu va afecta modul în care utilizatorii fac schimb de hyperlink-uri pe Internet", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Christian Wigand.

Criticii acestei idei susțin că eforturi similare de a taxa Google pentru că a publicat știri online au eșuat atât în Germania și Spania. În cazul Spaniei, Google a răspuns prin închiderea serviciului Google News în această țară, iar în Germania multe organizații mediu au renunțat la dreptul de a impune taxe pentru a apărea în continuare în rezultatele de căutare ale motorului de știri, după ce anterior au suferit o diminuare semnificativă a traficului.

Taguri articol


12