UE vrea înăsprirea sancţiunilor împotriva Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Daune şi interese

UE vrea înăsprirea sancţiunilor împotriva Siriei

Externe 10 Septembrie 2012 / 00:00 384 accesări

În rândul miniştrilor de Externe din UE există un consens cu privire la înăsprirea sancţiunilor împotriva Siriei, a declarat, sâmbătă, ministrul cipriot de Externe, Erato Kozakou-Marcoullis, după o reuniune a şefilor diplomaţiilor europene în Cipru, la Paphos. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi serviciile sale vor studia în detaliu măsurile ce vor fi luate cu ajutorul statelor membre, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius. Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a vorbit despre ”principiul datoriei de ingerinţă în Siria, dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu Rusia şi China în Consiliul de Securitate”, precizând că ”această ingerinţă trebuie să se facă împreună cu ţările din regiune, aşadar în coordonare cu ţările arabe”.

Miniştrii europeni au ajuns la un consens şi cu privire la abordarea europeană a situaţiei umanitare, mai ales cea din ţările vecine. Şefii diplomaţiilor europene au convenit să crească sprijinul oferit insurgenţilor sirieni. Există convingerea că se pot intensifica contactele şi cooperarea pe plan politic şi umanitar cu comitetele de coordonare locală din zonele eliberate şi cu toate componentele opoziţiei din interiorul şi exteriorul ţării, a declarat ministrul italian Giulio Terzi. Franţa a început deja să ofere ajutor direct zonelor din Siria aflate sub controlul insurgenţilor, cu scopul ca aceste aşa-zise zone eliberate să poată funcţiona şi să primească refugiaţi. Şi alte ţări s-au arătat dispuse să-şi asume astfel de iniţiative, cum este cazul Suediei, ministrul de Externe al acesteia, Carl Bildt, afirmând că ţara sa va încerca să sprijine rebelii în mai multe feluri, luând în calcul şi formula franceză, deşi a admis că nu este uşor. UE vrea ca opoziţia siriană să se poată uni şi să dispună de capacitatea de a forma un guvern provizoriu reprezentativ.

VICTIMĂ COLATERALĂ O fetiţă a fost ucisă şi alte patru persoane au fost rănite de obuze siriene căzute în partea irakiană a frontierei. Vineri seara, în jurul orei 23.00, patru obuze de mortier lansate de pe teritoriul sirian au căzut în partea irakiană, la Qaim. Două obuze au aterizat în zone nelocuite dar celelalte două au căzut peste case. O fetiţă de 4 ani a fost ucisă şi alte patru persoane au fost rănite. Qaim este unul dintre cele trei posturi de frontieră principale din Irak către Siria. De partea siriană a frontierei, Bukamal este de mai multe săptămâni teatrul unor lupte intense între trupele loiale preşedintelui Bashar al-Assad şi rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL). Vineri, cel puţin doi copii au fost ucişi într-un bombardament care a vizat Bukamal.

Violenţele din Siria au provocat moartea a 27.379 de persoane, dintre care peste 70% civili, a afirmat, ieri, preşedintele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane. Au fost 19.499 de civili, dar această cifră include şi civilii care au întors armele împotriva regimului lui Bashar al-Assad. În plus, au murit 1.113 dezertori şi 6.767 de soldaţi loiali regimului. Armata guvernamentală a anunţat recent peste 8.000 de morţi în rândurile sale. Este imposibil de verificat aceste cifre, deoarece autorităţile au impus restricţii draconice presei străine care vrea să relateze despre conflict.



12