PAZA BUNĂ COSTĂ... În urma reuniunii de ieri a miniștrilor Afacerilor Externe, UE s-a angajat să furnizeze măsuri sporite pentru a opri răspândirea epidemiei de Ebola în țările africane, promițând un ajutor minim de 500 de milioane de euro și oferind garanții de evacuare pentru membrii organizațiilor umanitare infestați cu acest virus. ”Un efort unit, concertat și sporit este necesar pentru a opri epidemia și a furniza ajutorul corespunzător țărilor afectate”, este concluzia finală a reuniunii de la Luxemburg. UE s-a angajat în special să ofere ajutor pentru Liberia, Sierra Leone și Guineea, țările cele mai afectate. Până la sfârșitul săptămânii se încearcă crearea unui fond special de un miliard de euro, în timp ce promisiunile de ajutor erau până acum de 480 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane oferite de Comisia Europeană.
Premierul britanic, David Cameron, este cel care a făcut apel la partenerii europeni să crească suma la un miliard de euro. Până acum, doar Marea Britanie și Germania au făcut promisiuni ferme și vor acorda 160 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro. La rândul său, Olanda va trimite o fregată în vestul Africii, o acțiune similară celei făcute deja de Marea Britanie. Totodată, UE va numi, până la sfârșitul săptămânii, un coordonator european al luptei împotriva Ebola. Șefii de stat și de guvern din UE, care se vor reuni joi și vineri, vor anunța personalitatea aleasă care va acționa de la Centrul de coordonare a răspunsului la urgențe al Comisiei Europene. UE se conformează unei decizii luate deja de SUA. Președintele Obama l-a numit vineri pe avocatul Ron Klaim responsabil pentru coordonarea răspunsului SUA împotriva epidemiei.
LIBER DE EBOLA Ziua de ieri a fost, însă, una a veștilor bune. Asistenta medicală spaniolă Teresa Romero, prima persoană contaminată cu Ebola în afara Africii, nu mai are încărcătura virală Ebola, potrivit rezultatelor a trei teste consecutive. Femeia de 44 de ani va fi declarată în mod oficial vindecată în cursul zilelor următoare. Aceasta a dezvoltat primele simptome pe 29 septembrie, după ce a tratat de febră hemoragică Ebola doi misionari ce fuseseră repatriați pe 8 august, respectiv 22 septembrie și care au decedat ulterior. Totodată, 15 persoane, inclusiv soțul asistentei, care au avut contact cu aceasta și care s-au aflat sub observație în același spital, nu au prezentat simptome, urmând să fie scoase din carantină după 21 de zile, perioada de incubație, pentru a fi sigur că nimeni nu a fost contaminat în timpul spitalizării bolnavei.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat sfârșitul epidemiei de Ebola în Nigeria, după 42 de zile în care nu s-a mai înregistrat niciun caz. ”Epidemia a fost oprită în Nigeria. Este o reușită spectaculoasă, care arată lumii întregi că Ebola poate fi stopată”, a declarat reprezentantul OMS în Nigeria, Rui Gama Vaz, în timpul unei conferințe de presă la Abuja. În zilele următoare se așteaptă un anunț similar privind Senegalul.
CONTROLUL SE MENȚINE Paza bună trece primejdia rea și Belgia a început de ieri controalele în cazul călătorilor proveniți din țările afectate de Ebola, după ce Franța și Marea Britanie au fost primele țări din Europa care au introdus astfel de măsuri. La sosirea pe aeroportul Bruxelles-Zaventem, celor circa 200 de pasageri ai zborului companiei Brussels Airlines provenind din Conakry via Freetown li s-a luat temperatura. Aceștia au trebuit să completeze un formular al OMS. Brussels Airlines operează zboruri luni și joi către Conakry, în Guineea, cu o oprire la Freetown, în Sierra Leone, iar marți și sâmbătă către Monrovia, în Liberia. Decizia a fost luată pe fondul temerilor că unii pasageri ar putea transporta vânat, știut fiind faptul că, de obicei, epidemiile de Ebola apar după consumul de carne de maimuță infestată cu virusul febrei hemoragice. Carnea de maimuță este considerată o delicatesă în multe țări vest-africane.