UE și SUA vor instalarea rapidă a unui Guvern la Chișinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE și SUA vor instalarea rapidă a unui Guvern la Chișinău

Externe 03 Decembrie 2014 / 00:00 610 accesări

Cancelariile occidentale răsuflă ușurate că în urma alegerilor parlamentare din R. Moldova partidele pro-europene rămân in extremis la guvernare, dar pentru ca spectrul crizei și blocajului politic să fie înlăturat se fac îndemnuri la formarea rapidă a Guvernului. Atât UE, cât și SUA se întrec în a saluta organizarea alegerilor și rezultatele scrutinului, exprimându-și însă nerăbdarea de a vedea noul Guvern de coaliție format pentru continuarea reformelor. În ciuda acestor semnale, la Chișinău nu toată lumea este mulțumită de rezultatele alegerilor. Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) va ataca rezultatele alegerilor parlamentare la Curtea Constituțională și va solicita ca președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, să fie tras la răspundere. Vladimir Voronin nu se împacă deloc cu victoria celor mai mari rivali ai săi, socialiștii, dar și că această victorie nu este de ajuns pentru ca formațiunile pro-ruse să preia puterea.

Apropierea de UE reprezintă însă pentru R. Moldova sprijin important în soluționarea conflictului transnistrean. UE a reafirmat angajamentul de a colabora cu viitorul Guvern în vederea „unei soluţii paşnice globale la conflictul transnistrean, în baza ssuveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, cu acordarea unui statut special Transnistriei”.

Presa internațională s-a grăbit să titreze că Vladimir Putin, adeptul forţei militare pentru preluarea controlului unor bucăţi din ţări vecine ca dominioane ale Kremlinului, a pierdut încă o fostă republică sovietică în pofida campaniei prin care voia sa-şi instaleze clienţii. „Un scrutin ambiguu într-o ţară mică prinsă între Rusia şi UE”, a comentat „The Economist” într-un material intitulat „Moldovenii aleg cu greu Europa”. „Târâş-grăpiş trei partide favorabile integrării europene par să fie cele care vor forma viitorul Guvern moldovean”, apreciază publicaţia, care notează că partidele s-au prezentat în termeni idelişti în campanie: tabăra pro-Bruxelles trâmbiţându-şi recentul Acordul de Asociere cu UE, iar cea pro-Moscova dragostea eternă faţă de Rusia. Însă nu au fost percepute de alegători tocmai aşa, şi citând un politolog moldovean în opinia căruia alegătorii au perceput alegerile ca pe o alegere strategică între „escroci proeuropeni” şi „escroci proruşi”.

Presa rusă a apreciat însă că alegerile din R. Moldova, în urma cărora Partidul Socialiştilor s-a clasat pe primul loc, reprezintă „o palmă pentru Europa” şi arată că „poziţiile forţelor proeuropene din această ţară sunt slabe”. Potrivit ziarului rus „Nezavisimaia Gazeta”, victoria socialiştilor la alegeri a fost o adevărată surpriză pentru mulţi. Săptămânalul rus „Pravda” a evocat vizitele foarte dese ale diplomaţilor occidentali în ultima perioadă, subliniind că partidele proruse au obţinut totuşi rezultate foarte bune. La rândul său, ziarul „Rossiskaia Gazeta” (RG) afirmă că „falsificările grave la alegerile din Republica Moldova duc ţara spre un conflict civil”. „Cum va fi poziţia Chişinăului faţă de Transnistria şi care este probabilitatea unui război civil după aproape 20 de ani de linişte? Se va orienta R. Moldova spre integrarea UE, deşi trebuie să înţeleagă că este una dintre cele mai sărace ţări şi nimeni n-o aşteaptă în Europa, sau va prefera să consolideze relaţiile cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni?”, întreabă RG, în ediţia electronică de luni. „Majoritatea moldovenilor care muncesc în Rusia nu au fost lăsaţi să voteze”, a notat RIA Novosti, într-un articol întitulat „Oameni fără drept de vot”. „Spre deosebire de Italia, unde au fost deschise 25 de secţii de votare pentru 200.000 de cetăţeni moldoveni, în Rusia au fost deschise doar cinci secţii pentru 700.000 de alegători. Astfel, sute de mii de moldoveni nu au putut vota”, a scris agenţia rusă.



12