UGIR 1903, noua voce a mediului local de afaceri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reprezentare legitimă

UGIR 1903, noua voce a mediului local de afaceri

Eveniment 03 Septembrie 2012 / 00:00 955 accesări

UGIR 1903 este o organizaţie patronală cu tradiţie, căreia i se datorează multe dintre măsurile pro-business luate în ultimii ani de autorităţi - ghişeul unic vamal, flexibilitatea Codului Muncii sau plata TVA la încasarea facturilor, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013. Filiala locală a dispărut însă de pe radar, de ceva vreme, în ciuda faptului că judeţul nostru este un pol economic strategic. Lucrurile au revenit însă la normal. UGIR 1903 Constanţa a reintrat în joc, ca filială cu personalitate juridică proprie, cu conducere nouă, şi este gata să reprezinte firmele locale în eterna luptă cu sindicatele şi autorităţile. „Era nevoie să ne organizăm, să ne facem auziţi şi respectaţi. Guvernele au un rol decisiv în stabilirea regulilor, dar nu ne putem imagina o economie de piaţă puternică şi funcţională fără contribuţia decisivă a antreprenorilor, fără patronate consolidate şi active”, a declarat, ieri, preşedintele UGIR 1903 - Constanţa, Sorin Gabriel Strutinsky, în cadrul şedinţei de constituire a filialei.

PLANUL DE BĂTAIE În primă fază, UGIR 1903 va suna adunarea, după care va începe să se implice activ în dialogul social cu sindicatele şi autorităţile. Patronatul, membru al Consiliului Economic şi Social, are tribuna de la care să îşi promoveze ideile, după cum a spus preşedintele organizaţiei, Cezar Corâci, prezent la Constanţa. „Economia este prea mică pentru câţi suntem, aşa că oamenii de afaceri trebuie să pună umărul, să construiască şi să ajute la relansare. Membrii noştri asigură un sfert din PIB-ul naţional. Practic, suntem cel mai mare contribuabil al ţării, deci putem vorbi cu autorităţile în legitimitate. Sunt probleme multe, dar ştim de ce avem nevoie”, a spus Corâci, precizând că statutul de economie emergentă ne oferă un avantaj uriaş - avem ce face (infrastructură rutieră, energetică, urbană şi rurală, reforme sociale şi economice)! Fără doar şi poate, este un moment bun pentru dezvoltare, însă este nevoie de o amplă reorganizare, pornind de la eficientizarea aparatului de stat, prin diminuarea birocraţiei şi corupţiei, şi ajungând la relaxarea fiscalităţii şi parafiscalităţii (în special costurile cu forţa de muncă) şi îmbunătăţirea dramatică a absorbţiei banilor europeni.

PROVOCĂRI La Constanţa, domeniile principale în care UGIR 1903 va susţine proiecte şi va încerca să atragă investiţii sunt: turismul, serviciile portuare, energia, industria şi, nu în ultimul rând, agricultura. Asta nu înseamnă că firmele din alte domenii nu vor beneficia de serviciile patronatului. Cu ajutorul Prefecturii, UGIR 1903 a înfiinţat o comisie locală de dialog social, prin care va sprijini toate societăţile locale, membre sau nemembre UGIR 1903. Nu va fi însă uşor, asta e clar. Presiunile crizei europene sunt mari, iar prelungirea problemelor zonei euro ne afectează direct, mai ales pe partea exporturilor şi a investiţiilor străine. În acelaşi timp, economia naţională stagnează (un avans sub 1% nu prea poate fi luat în seamă), iar predictibilitatea lipseşte. „Pentru populaţie şi firme, provocarea momentului este să ghicim ce va urma în plan politic, să ştim ce se întâmplă în spatele cortinei”, a conchis Sorin Strutinsky. La şedinţa de ieri au mai participat şi prim-vicepreşedintele executiv al organizaţiei naţionale, Irina Manole, precum şi membrii conducerii constănţene - secretarul executiv Claudiu Octavian Ceti, prim-vicepreşedintele Matteo Cagnacci şi vicepreşedintele Roberto Vicentelli.



12