Uimitor! Creierul ia decizii, ne înșală, ne posedă, ne salvează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Uimitor! Creierul ia decizii, ne înșală, ne posedă, ne salvează

Lifestyle 24 Octombrie 2017 / 11:21 1164 accesări

Profesorul Tatiana Chernigovskaya, doctor în biologie și filologie, susține prelegeri interesante și utile despre creier, conștient și subconștient, inteligența artificială și gândire. Uneori, aceasta vine cu declarații absolut senzaționale și uimitoare despre misterele nesondabile ale „computerului” uman. În unele dintre aceste afirmații e imposibil de crezut.

1. Creierul nostru este un lucru atât de misterios încât ne pare că oamenii sunt cei care-l posedă și nu invers. În realitate încă trebuie să demonstrăm asta. Creierul ia decizii cu 30 de secunde mai devreme ca omul să le conștientizeze.

2. V-ați gândit vreodată cine e de fapt „stăpânul în casă”? Prea mulți s-au adunat deja: genomul, tipul psihosomatic, receptorii și multe alte lucruri. Despre subconștient în genere nimeni nu știe nimic, așa că mai bine să închidem subiectul dat.

3. Trebuie să luăm în serios creierul nostru, pentru că acesta manevrează o abilitate magică de a ne înșela. Amintiți-vă de halucinații! Persoana care le vede nu poate fi convinsă că acestea nu există. Pentru el, aceste halucinații sunt la fel de reale ca și paharul pe care-l țin în mână în momentul de față. Creierul îl bate la cap, oferindu-i toate informațiile senzoriale astfel încât să i se pară că halucinațiile sunt reale.

4. Trebuie să te deschizi și să vorbești despre poblema ta ca să nu-ți ieși din minți. Pentru asta există preoți, prieteni sau psihoterapeuți. Oamenii care tac și păstrează totul în sine, sunt sub risc psihologic și psihic grav. Oamenii trebuie să lucreze cu capul, asta salvează creierul. Oamenii inteligenți trăiesc mai mult decât ceilalți.

5. Nu poți inventa ceva conform unui plan bine chibzuit, dar totuși cele mai grandioase idei se ivesc minților pregătite, inițiate. Anume Mendeleev a visat tabelul periodic, și nu bucătarul lui. De ce? Pentru că Mendeleev a reflectat mult timp asupra acestui tabel, iar creierul probabil s-a săturat de gândurile abundente și i-a oferit printr-un „click” ideea în vis.

6. Creierul nostru este independent de noi și singur ia toate deciziile, doar că la un anumit moment, acesta ne trimite un semnal care creează iluzia că toate deciziile au fost luate doar de noi.

7. Tulburările nervoase și mintale debutează și evoluează mai progresiv decât numărul total de boli oncologice și cardiovasculare, care prezintă o povară dinamică pentru toate țările dezvoltate.

8. De la naștere suntem înzestrați cu un computer puternic în cap în care trebuie să instalăm o varietate de programe. Anumite programe le primim când ne naștem, pe altele le „descărcăm” pe parcursul întregii vieți.

9. Creierul nu există independent. El are un corp: urechi, mâini, picioare, piele, de aia el ține minte gustul rujului și știe ce înseamnă când te mănâncă nasul.

10. Capacitatea de a obține o educație de înaltă calitate poate deveni un privilegiu de elită disponibil numai pentru „inițiați”. În romanul „Numele trandafirului” de Umberto Eco, autorul spunea că bibliotecile ar trebui să fie disponibile doar pentru pesoanele capabile și gata să perceapă cunoștințe complexe. Se va forma astfel o diviziune între cei care citesc literatură complexă și cei care trec cu ochii tot felul de afișe și anunțuri și asimilează informația doar de pe internet. Și această prăpastie va fi din ce în ce mai mare și se va simți din ce în ce mai puternic.

Taguri articol


12