Uite cine dispare din peisajul bancar!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Schimbări importante

Uite cine dispare din peisajul bancar!

Economie 17 Septembrie 2017 / 16:41 4953 accesări

E foarte probabil că BT va prelua și Bancpost (după Volksbank, acum doi ani), devenind numărul unu în piața locală

E foarte probabil că BT va prelua și Bancpost (după Volksbank, acum doi ani), devenind numărul unu în piața locală

Avocatul Gheorghe Piperea: „Se rotesc cadrele, ca-n comunism. Vicele defunctei Volksbank preia șefia CEC Bank - ce capitalism eficient, sănătos și lăudabil“

Avocatul Gheorghe Piperea: „Se rotesc cadrele, ca-n comunism. Vicele defunctei Volksbank preia șefia CEC Bank - ce capitalism eficient, sănătos și lăudabil“

NUMBER ONE Devine din ce în ce mai sigur că Banca Transilvania va cumpăra și Bancpost, după ce, în urmă cu doi ani, prelua Volksbank; BT va deveni lider în piața bancară românească (negocierile cu grecii de la Eurobank, proprietarii Bancpost, care se retrag din România, sunt estimate a fi încheiate până la 31 octombrie), notează avocatul Gheorghe Piperea. E de bine, e de rău? E lăudabil și nu prea, spune el - „Acest salt în greutate, volum și răspândire teritorială este artificial, fiind impus de BNR. În afară de concedieri și închideri de sedii, consolidarea a două bănci (aproape) falite, Bancpost și Volksbank, într-una relativ sănătoasă financiar și care nu practică optimizare fiscală, va duce la situații imposibile și inclusiv la coliziuni de natură culturală. Ce să mai vorbim despre preluarea tuturor problemelor cu clienții de retail, care au reclamat și reclamă clauze abuzive în contracte și practici înșelătoare, credite neperformante vândute uneori în condiții ilegale sau falimente ale unor IMM-uri, determinate de cele două instituții financiare absorbite“. Ar fi fost mult mai sănătos (din punct de vedere economic) dacă BT, o bancă în mare parte românească și care-și plătește dările către stat, fără să facă șmecherii contabilicești, ar fi preluat treptat poziția de lider în piață, prin creșterea activității proprii și utilizarea amplelor oportunități date de concurenții de la vârf, care se confruntă cu dificultăți judiciare și fiscale, consideră Piperea.

ROTIREA CADRELOR Pe de altă parte, nu putem trece cu vederea rotirea superbă a cadrelor, ca-n vremea comunismului. După ce conducerea Transelectrica (un alt domeniu de interes - n.r.) a fost înlocuită cu economiști fără experiență în energie (ba chiar și cu istoric amuzanto-penal), actualul Guvern a reușit, în cele din urmă, să-l schimbe și pe Radu Ghețea de la conducerea CEC Bank (singura bancă importantă rămasă în administrarea statului; ar mai fi și Eximbank, pe care guvernanții vor să o transforme în bancă de dezvoltare). La șefia CEC vine Dan Sandu, fost vicepreședinte al defunctei Volksbank. „Acesta este, într-adevăr, capitalismul eficient, sănătos și lăudabil pentru care merită să ieși în stradă... Economia concretă mai are de așteptat“, comentează Piperea. Și să nu uităm că CEC a fost, de-a lungul vremii, implicată în două scandaluri majore - relația cu FNI-ul controlat de Sorin Ovidiu Vântu și creditul de 4,6 milioane lei dat Ioanei Băsescu.



12