Uleiul de măsline poate preveni atacurile cerebrale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Protecţie pentru vârsta a treia

Uleiul de măsline poate preveni atacurile cerebrale

Monden 17 Iunie 2011 / 00:00 805 accesări

Cinci ani de studiu. Persoanele în vârstă de peste 65 de ani care folosesc ulei de măsline în dieta zilnică prezintă mai puţine riscuri de a suferi atacuri cerebrale în comparaţie cu persoanele care nu consumă acest produs alimentar. Cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare Medicală din Bordeaux, Franţa, au monitorizat 7.625 de persoane în vârstă de peste 65 de ani, originare din oraşele Bordeaux, Dijon şi Montpellier, pe o perioadă de cinci ani. Persoanele în cauză nu aveau probleme de sănătate care să indice predispoziţie la vreo afecţiune cronică. Cercetătorii i-au împărţit pe participanţi în două grupuri. În primul grup se aflau persoanele care nu consumau niciodată ulei de măsline, iar al doilea grup era alcătuit din subiecţi ce foloseau acest produs alimentar în dieta lor zilnică. Pe parcursul celor cinci ani de studiu s-au înregistrat 148 de atacuri cerebrale în rândul participanţilor, bărbaţi şi femei, deopotrivă. După ce au luat în calcul criterii ce ţineau cont de greutate, activităţile fizice şi regimul alimentar, oamenii de ştiinţă francezi au constatat că persoanele care consumau frecvent ulei de măsline prezentau un risc de a suferi un accident vascular cerebral cu 41% mai mic în comparaţie cu persoanele care nu consumau acest produs alimentar. Se estimează că în şase ani în care se consumă regulat ulei de măsline, riscul de atac cerebral scade la 1,5%.

Funcţii protective. Abilităţile curative ale uleiului de măsline sunt cunoscute încă din antichitate. Studiile recente au explicat că acesta are funcţii protective ce ajută organismul să facă faţă la concentraţiile mari de colesterol. Totodată, consumul regulat de ulei de măsline protejează arterele şi vasele de sânge, regularizând circulaţia şi tensiunea sangvină, ceea ce previne dezvoltarea unor afecţiuni grave cardiovasculare. Cercetătorii francezi au atras totuşi atenţia că atacurile cerebrale nu se pot preveni doar prin consum de ulei de măsline, fiind vorba despre o dietă generală sănătoasă, bogată în legume şi fructe, dar şi un stil de viaţă activ. Atacul cerebral este a treia cauză de mortalitate care se înregistrează la nivel mondial. De exemplu, în SUA, în fiecare an, atacul cerebral curmă viaţa a 137.000 de persoane.

Uleiul de măsline este considerat un produs tradiţional populaţiilor ţărilor bazinului mediteranean. S-au găsit dovezi că oamenii consumau ulei de măsline încă din Neolitic. Măslinul îşi are originea în Asia Minor, de-a lungul coastei levantine, care se întinde din Peninsula Sinai până pe teritoriul Turciei de azi, trecând prin fertila câmpie mesopotamiană. Vechii greci considerau uleiul de măsline o ofrandă esenţială pentru zeiţa Athena.



12