Ultim omagiu în memoria scriitorului Gabriel Garcia Márquez

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Columbia şi Mexic s-au unit!

Ultim omagiu în memoria scriitorului Gabriel Garcia Márquez

Monden 23 Aprilie 2014 / 00:00 533 accesări

CEREMONIE LAICĂ Un ultim omagiu i-a fost adus luni, în Mexic, scriitorului Gabriel Garcia Márquez, decedat la vârsta de 87 de ani, cu ocazia unei ceremonii solemne în prezenţa familiei sale, la care au participat preşedintele Columbiei, ţara sa de origine, şi cel al Mexicului, ţara sa adoptivă. Cenuşa scriitorului a fost adusă în somptuosul Palat al Artelor Frumoase, din centrul capitalei mexicane, de văduva romancierului, Mercedes Barcha, şi fiii şi nepoţii lor, îmbrăcaţi în negru, care au alcătuit prima gardă de onoare din jurul urnei funerare.

În Palatul Artelor Frumoase, în faţa unei urne funerare ce conţinea cenuşa scriitorului, plasată pe un podium presărat cu trandafiri galbeni, prin faţa căreia au trecut, timp de peste patru ore, câteva mii de admiratori, preşedintele columbian, Jose Manuel Santos, a spus: ”Glorie eternă aceluia care ne-a adus cea mai mare glorie!”. Acestea au fost cuvintele cu care liderul de la Bogota şi-a încheiat omagiul adus scriitorului Gabriel Garcia Márquez, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pe care l-a numit ”cel mai mare columbian din toate timpurile”. ”Columbia şi Mexic s-au unit pentru a-i aduce un omagiu aceluia care într-o zi de decembrie 1982, din îngheţatul Stockholm, a zguduit lumea vorbind despre singurătatea Americii Latine”, a declarat, vizibil emoţionat, Jose Manuel Santos.

Preşedintele mexican, Enrique Peña Nieto, l-a salutat, la rândul său, pe ”cel mai mare romancier al Americii Latine din toate timpurile”. După ce a reamintit faptul că Mexic a fost a doua ţară a lui Gabriel Garcia Márquez, şeful statului a afirmat că ”Gabo”, aşa cum i se spunea cu afecţiune scriitorului, a plasat literatura latino-americană în avangarda literaturii mondiale. Cei doi preşedinţi şi mai mulţi miniştri din guvernele celor două ţări s-au alăturat gărzii de onoare din jurul urnei funerare, pentru un minut de reculegere, înainte de a aplauda îndelung, închizând astfel ceremonia de omagiere a celebrului romancier.

Câteva mii de admiratori au defilat prin faţa urnei funerare, în timp ce un cvartet de coarde interpreta compoziţii de Béla Bartok şi de Ludwig van Beethoven. În anumite momente, o mică formaţie de cumbia şi de vallenato, de pe coasta columbiană, prelua ştafeta de la acel cvartet, făcându-i pe cei prezenţi să se ridice şi să schiţeze câţiva paşi de dans. Mulţi dintre admiratorii scriitorului care au trecut apoi prin faţa urnei purtau un trandafir galben, despre care ”Gabo” spunea că protejează împotriva ghinionului. În timpul acestei procesiuni, mai multe persoane au citit pe rând, la microfonul din incintă, pasaje extrase din ”Un veac de singurătate”, cel mai cunoscut roman al scriitorului. Britanicul Gerald Martin, autor al unei biografii a lui Garcia Marquez, a subliniat caracterul laic al ceremoniei mexicane: ”Nu era un om religios, dar respecta credinţele celorlalţi. Ca şi mama sa, aproape toţi din familia lui erau catolici practicanţi”.

DESTINAŢIA FINALĂ În ţara natală, Columbia, autorităţile au pregătit, la rândul lor, un omagiu pentru „Gabo“. Preşedintele Santos a participat, ieri, la o ceremonie solemnă în Catedrala din Bogota, unde Orchestra Simfonică Naţională a interpretat ”Requiemul” lui W.A. Mozart, în memoria celebrului romancier. Astăzi, de Ziua Internaţională a Cărţii, Guvernul columbian a programat o lectură a romanului ”El coronel no tiene quien le escriba”, din 1961, în peste 1.000 de biblioteci publice, parcuri şi licee, iar primul care va deschide această serie de lecturi va fi preşedintele Santos. Columbia aşteaptă, deocamdată, decizia pe care familia scriitorului o va lua în legătură cu destinaţia finală a rămăşiţelor lui Gabriel Garcia Márquez. Cenuşa ar putea fi împărţită între Mexic şi Columbia, iar o parte din aceasta ar putea ajunge în Aracataca, satul natal al romancierului.

Taguri articol


12