Ultima brigadă americană de luptă a părăsit Irakul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultima brigadă americană de luptă a părăsit Irakul

Externe 20 August 2010 / 00:00 470 accesări

Ultimele elemente din ultima brigadă de luptă americană staţionată în Irak au părăsit ieri dimineaţă această ţară şi au ajuns în Kuweit. Astfel, în mod oficial, nu mai sunt trupe combatante americane în Irak. Este vorba despre Brigada a 4-a Stryker a celei de-a doua divizii de infanterie, care era staţionată la Abu Ghraib, unul dintre locurile cele mai periculoase din Irak, situat la 25 de kilometri la vest de Bagdad. Mai rămân 56.000 de soldaţi americani în Irak după retragerea acestei brigăzi. Este prevăzut ca numai 50.000 de militari americani să mai rămână în ţară după 31 august, data fixată de SUA pentru încheierea misiunii de luptă în Irak, în favoarea unui rol de antrenament şi consiliere. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a evocat „un moment istoric”, dar a amintit că angajamentul american în Irak este solid şi pe termen lung.

Conflictul irakian, în care SUA au angajat o mie de miliarde de dolari, a costat viaţa a 4.400 americani. Într-o scrisoare datată 18 august şi care poate fi citită pe site-ul Casei Albe, preşedintele american, Barack Obama, salută încheierea misiunii de luptă, fără a menţiona însă plecarea ultimelor unităţi combatante în noaptea de miercuri spre joi. „Astăzi, am plăcerea să anunţ că, datorită serviciului extraordinar al trupelor şi civililor noştri în Irak, misiunea noastră de luptă va lua sfârşit luna aceasta şi vom realiza o retragere substanţială a trupelor noastre”, scrie liderul de la Casa Albă.

Odată cu retragerea unităţilor combatante ale armatei americane, relaţiile dintre autorităţile de la Washington şi Bagdad pot intra într-o nouă fază. Un nou ambasador american în Irak, James Jeffrey, şi-a început activitatea la Bagdad. Noul ambasador a sosit miercuri şi şi-a prezentat în aceeaşi zi scrisorile de acreditare preşedintelui irakian Jalal Talabani şi şefului diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari. Acesta îi urmează în funcţie lui Christopher Hill, care a petrecut 16 luni la Bagdad. Specialist în lumea arabă şi în principal în Irak, unde a fost nr. 2 în ambasadă între iunie 2004 şi martie 2005, apoi însărcinat cu afaceri între martie şi iunie 2005, James Jeffrey îşi începe activitatea într-o perioadă delicată. Ţara traversează o profundă criză din cauza incapacităţii principalelor partide politice irakiene de a se pune de acord pentru formarea unui nou Guvern, la cinci luni după alegerile legislative de la 7 martie. Impasul se prelungeşte, în condiţiile în care forţele americane pun capăt misiunii lor de luptă la 31 august, iar cei 50.000 de oameni care rămân pe teritoriul ţării până în decembrie 2011 se vor ocupa de fomarea armatei şi a poliţiei irakiene. James Jeffrey este al cincilea ambasador american de la acţiunea militară internaţională condusă de SUA în 2003, care l-a înlăturat de la putere pe fostul dictator Saddam Hussein. A mai fost ambasador în Turcia, Kuweit şi Albania.



12