Ultima carte a regretatului Mihai Irimia, la MINAC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial deosebit

Ultima carte a regretatului Mihai Irimia, la MINAC

Cultură 20 Aprilie 2011 / 00:00 651 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) organizează, pe 28 aprilie, cu începere de la ora 13.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a instituţiei, un eveniment editorial deosebit. Este vorba despre lansarea volumului „Sondajul arheologic de la Satu Nou - Vadul Vacilor (com. Oltina, jud. Constanţa)”, semnat de regretatul arheolog Mihai Irimia, împreună cu Niculae Conovici şi Anca Ganciu. Lucrarea a apărut la Constanţa, anul acesta, în seria Bibliotheca Tomitana V.

Unul din cei trei semnatari ai lucrării, considerat unul dintre cei mai importanţi arheologi ai Dobrogei, Mihai Irimia, s-a stins din viaţă recent, în luna februarie a acestui an, la vârsta de 69 de ani. „Sondajul arheologic de la Satu Nou - Vadul Vacilor (com. Oltina, jud. Constanţa” este ultima carte care îi purta semnătura, în calitate de co-autor.

Distinsul profesor şi arheolog a fost o personalitate marcantă a cercetării arheologice şi istorice dobrogene. Mihai Irimia s-a născut pe 25 octombrie 1942, în comuna Urecheni, judeţul Neamţ. Acesta a absolvit Liceul „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ (1960) şi Facultatea de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi (1965). Apreciat de magiştrii săi, Vladimir Dumitrescu sau Mircea Petrescu-Dâmboviţa, a fost angajat la Muzeul de Arheologie Constanţa, unde s-a dedicat trup şi suflet profesiei şi instituţiei în perioada 1965-1992. În 1985 a obţinut titlul de doctor în Istorie la Universitatea Bucureşti, devenind unul dintre specialiştii recunoscuţi ai istoriei vechi şi arheologiei şi efectuând cercetări de excelenţă îndeosebi în aria de circumscriere a epocii metalelor. A participat la peste 150 de manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale. A fost membru al Comisiei Internaţionale pentru promovarea studiilor indo-europene şi trace, al Comisiei Naţionale de Arheologie, vicepreşedinte al comisiilor zonală şi regională a Monumentelor Istorice, preşedinte al Societăţii de Studii Clasice Constanţa şi al Institutului Român de Tracologie, filiala Dunărea de Jos. Opera sa ştiinţifică se întinde pe spaţiul a trei volume şi a peste 100 de studii publicate în ţară şi în străinătate.

În perioada 1979-1990, a ocupat funcţia de director adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, devenind, apoi, între 1990-1992, director al acestei instituţii. De asemenea, din anul 1992, şi-a asumat rolul de ctitor de şcoală superioară, conf. univ. dr. Mihai Irimia fiind responsabilul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Ovidius” Constanţa, ca Şef de Catedră (1992-1995). În calitate de decan (1994-2004), i-a revenit meritul de obţinere a calităţii de Organizatoare de Doctorat pentru instituţia pe care o reprezenta.

Taguri articol


12