Ultima decadă aproape a dublat numărul diabeticilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
14 noiembrie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Alarmă

Ultima decadă aproape a dublat numărul diabeticilor!

Eveniment 15 Noiembrie 2014 / 00:00 681 accesări

Dublă aniversare la Constanța, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului (14 noiembrie). Specialiști din domeniu, alături de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU), dar și un reprezentant al autorității locale, au marcat vineri, la SCJU, și împlinirea a 10 ani de la înființarea Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Constanța. Înființarea centrului de la SCJU, în 2004, urma să pună punct haosului de atunci. Cu noaptea în cap, bolnavii de diabet se călcau în picioare pentru a intra în posesia tratamentelor, atunci eliberate prin intermediul farmaciei spitalului. Deși era campanie electorală, directorul de atunci al spitalului, dr. Cătălin Grasa, a propus autorităților (care ofereau sprijin spitalului) un plan pentru rezolvarea problemei. ”Era acea nebunie cu cozile. Și ambulatoriul, dar și partea de spital erau cu mari probleme. Ne-am gândit că ar fi bine să înființăm o policlinică și o secție. Acum, după 10 ani, avem rezultate mai mult decât meritorii”, a spus dr. Cătălin Grasa, acum director de cercetare al SCJU. Prezent vineri la marcarea evenimentului de la SCJU, viceprimarul Constanței Decebal Făgădău l-a felicitat pe dr. Grasa pentru că a avut curajul, în plină campanie electorală, să ceară ceva ce nu ar fi adus niciun beneficiu din punct de vedere politic. ”El a venit și a propus un centru pentru un potențial de aproximativ 18.000 de pacienți. Așa e în lumea politicului, urgentul e în fața importantului. Dr. Grasa a reușit să discearnă ceea ce este important. Și a convins conducătorii ca fondurile și ordinea priorităților să fie acestea”, a spus Făgădău. La rândul său, managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, l-a amintit și pe promotorul centrului, prof. univ. dr. Corneliu Dida, medic specialist diabetolog, fost deputat PSD, care a trecut în neființă în ianuarie 2008. ”De fiecare dată, bustul său din fața unității sanitare îmi aduce aminte că a fost un om care s-a implicat nu doar în activitatea centrului, ci și a spitalului, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Județean”, a declarat dr. Căpățînă.

DUPĂ 10 ANI După 10 ani de existență, Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Constanța a ajuns să înregistreze aproape 30.000 de persoane cu diabet. ”În urmă cu doi ani, prevalența diabetului în România era de 800.000 de pacienți, un număr mult subestimat. Societatea Română de Diabet a hotărât să facă un studiu, PREDATORR, primul care aduce date reale despre incidență, așa că în România sunt acum peste 1,7 milioane de pacienți. În ceea ce privește județul Constanța, numărul pacienților este de aproape 30.000”, a declarat coordonatorul Centrului, totodată șeful Clinicii Medicale I, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu. Specialiștii au recunoscut că cifrele îi sperie, dar îi motivează să fie din ce în ce mai activi. ”Avem sprijinul autorităților locale și al tuturor persoanelor care sunt implicate în sănătatea acestui județ pentru a face descoperire precoce”, spune profesorul.

OBIECTIVE Printre obiectivele lor se numără prevenirea diabetului. ”Este un lucru foarte important, suntem obligați să facem acest lucru pentru că incidența diabetului în lume și în România este în continuă creștere. Noi o să avem foarte multe acțiuni”, a spus medicul coordonator. Un alt obiectiv important este diagnosticarea precoce. ”Diabetul este o boală cronică cu foarte multe complicații, care deteriorează stilul de viață și implică niște costuri mari pentru tratament. Încercăm să tragem un semnal pentru cei care bănuiesc, pentru cei care știu sau pentru cei care nu s-au controlat niciodată să facă analizele pentru a afla dacă au sau nu diabet”, spune profesorul. Alt obiectiv face referire la asigurarea bolnavilor că vor fi sprijiniți.

MIC DEJUN SĂNĂTOS Și cum îndemnul Federației Internaționale a Diabetului, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, este ”Mâncați un mic dejun sănătos pentru prevenirea diabetului”, medicii vin și cu exemple concrete pentru populație. Există studii clinice importante care au inclus foarte multe persoane și care demonstrează că micul dejun sănătos previne obezitatea și diabetul. ”Și dacă previne acestea, indirect previne boala cardiovasculară, amputația, tulburarea de vedere”, explică șeful Clinicii Medicale I. Un mic dejun sănătos trebuie să conțină: fulgi integrali cu iaurt, cu conținut scăzut în grăsimi, un ou, spune prof. dr. Catrinoiu. Cel mai important, fructele trebuie să fie nelipsite la masa de dimineață și atunci performanțele noastre pot fi mult mai mari.

Acțiuni...

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, SCJU a fost iluminat în albastru, culoarea aleasă în lupta împotriva diabetului, iar la Centrul Comercial Maritimo au avut loc o serie de evenimente menite să conștientizeze importanța zilei. Mai mulți copii au luat parte la evenimente, nu întâmplător, din păcate, numărul copiilor cu diabet fiind în Constanța de aproximativ 130, potrivit specialiștilor.

Au ajuns la spital

Câțiva dintre bolnavii de diabet din Constanța, internați pentru investigații și tratament, au povestit cum este viața unui diabetic. În primul rând, a povestit Ioana Oltean, de 78 de ani, trebuie să ai mare grijă de tine, să te gândești mereu la ceea ce mănânci. Nu e imposibil, dar nici ușor. Cântarul nu trebuie să lipsească din viața unui diabetic. Și Adam, de 45 de ani, se afla, vineri, internat la SCJU. A aflat regimul pe care trebuie să-l urmeze. ”Nu este greu, trebuie să mănânci sănătos. Am primit toate explicațiile și le mulțumesc doctorilor”, a spus el. Și viceprimarul Decebal Făgădău a povestit din experiența sa. ”În momentul în care m-am întâlnit cu prof. dr. Catrinoiu și mi-a citit analizele, mi-a spus ce pericol mă paște. A fost momentul în care am început să mănânc sănătos, să fac mișcare, să merg de trei ori pe săptămână la sală, în ciuda programului pe care îl aveam. Într-o discuție extrem de pragmatică, a reușit să mă facă să înțeleg. E un lucru extrem de important. De atunci mi s-a schimbat viața. Am mai reușit un lucru: anul trecut m-am lăsat de fumat după douăzeci și ceva de ani. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care se implică în astfel de lucruri importante. Să fiți alături de profesioniști nu doar în campanie, ci zi de zi!”, a spus viceprimarul.



12