Ultima ieşire în spaţiu a astronauţilor de pe Atlantis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultima ieşire în spaţiu a astronauţilor de pe Atlantis

Monden 25 Noiembrie 2009 / 00:00 293 accesări

Doi astronauţi de pe naveta americană Atlantis, conectată la Staţia Spaţială Internaţională, au finalizat cu succes, luni, cea de-a treia şi ultimă ieşire programată în spaţiu, executând mai repede decât era prevăzut toate sarcinile planificate. Robert Satcher şi Randolph Bresnik au finalizat această misiune după cinci ore şi 42 de minute, cu aproape o oră mai puţin decât era prevăzut. Aceasta a fost cea de-a 136-a ieşire în spaţiu pentru asamblarea şi întreţinerea Staţiei Spaţiale . Ieşirile orbitale au totalizat aproape 850 de ore.

Funcţionarea defectuoasă a unei valve a mecanismului care îi permitea astronautului Robert Satcher să bea lichide, în timp ce acesta purta costumul său special, a întârziat ieşirea pe orbită cu o oră. Astronauţii americani au instalat un rezervor de oxigen în compartimentul de presurizare al modulului Quest. De fabricaţie americană, instalat în 2001, acesta este un modul al Staţiei Spaţiale care îndeplineşte funcţia de cameră de decompresie pentru ieşirile în spaţiu. Pentru evitarea unui accident, astronauţii îşi petrec, în general, noaptea, ce precede ieşirea pe orbită, în modulul Quest, un tub gros, cu o lungime de 5,5 metri şi un diametru de patru metri. În acest modul respiră oxigen pur, pentru a elimina azotul din organism. La exteriorul modulului Quest sunt ataşate două rezervoare de azot şi două de oxigen, dintre care unul a fost instalat luni de cei doi astronauţi. Acest rezervor, de forma unei sfere, este încastrat într-o cutie cu dimensiunile de 1,89 x 1,52 x 1,37 metri. Are o greutate totală de 562 de kilograme, din care 220 de kilograme de oxigen la presiune înaltă. Astronauţii au instalat pe Staţia Spaţială şi o structură necesară experimentelor cu materiale compozite avansate şi electronice. Cercetătorii vor să înţeleagă mai bine în ce fel acestea sunt afectate pe termen lung de vidul spaţial, de variaţiile extreme de temperatură şi de radiaţiile solare.

Naveta Atlantis se va desprinde de avanpostul spaţial miercuri, pentru a ateriza în Florida în cursul zilei de vineri. Naveta americană petrece astfel şapte zile conectată la Staţia Spaţială. Atlantis o va aduce pe Terra pe astronauta Nicole Stott, care se găseşte la bordul staţiei din luna august, făcând parte din echipajul permanent, al cărui număr de membri a ajuns la şase, din luna mai, dublu faţă de capacitatea de găzduire din anii precedenţi.

Taguri articol


12