Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța au anunțat care este situația îmbolnăvirilor, la nivelul județului Constanța, conform “Metodologiei de supraveghere și control a infecției cu virus West Nile”.
La nivelul județului Constanța, conform “Metodologiei de supraveghere și control a infecției cu virus West Nile”, s-au confirmat până în prezent 5 cazuri de îmbolnăviri prin infecția produsă de virusul West Nile (VWN) - boala transmisă prin înțepătura de țânțari, dintre care și un deces. De asemenea, s-a înregistrat și un caz probabil de îmbolnăvire prin infecția cu virusul West Nile, a anunțat Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța.
RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE Având în vedere existența unui risc major de îmbolnăvire cu virusul West Nile, DSPJ este în măsură să facă următoarele recomăndari către populație: să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; să utilizeze substanțe chimice repelante de țânțari; să împiedice pătrunderea țâțarilor în casă (plase protecție); să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei; să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer. Precizăm că nu există vaccin sau tratament antiviral specific.
SEMNE DE BOALĂ! Circa 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical: febră; durere de cap intensă; dureri musculare; vărsături; erupții cutanate.
În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome: rigiditate a gâtului; sensibilitate crescută la lumină; convulsii; frisoane; oboseală cronică; slăbiciune musculară.