Ultima redută a Statului Islamic nu capitulează. Asaltul final, întârziat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultima redută a Statului Islamic nu capitulează. Asaltul final, întârziat

Externe 23 Februarie 2019 / 18:23 790 accesări

Forţele antijihadiste susţinute de Statele Unite speră ca un ultim val de civili să părăsească reduta asediată a Statului Islamic (SI) în estul Siriei, iar ONU a îndemnat la un efort umanitar urgent vizând persoanele deplasate, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Avem un coridor deschis” pentru a permite ultimilor civili să iasă, a declarat sâmbătă pentru AFP Adnan Afrin, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), alianţa de combatanţi arabi şi kurzi care poartă o ofensivă prin care vor să dea lovitura de graţie ”califatului” autoproclamat al SI. ”Sperăm să vină un număr mare de civili, însă asta depinde de combatanţii SI, dacă le dau şansa să iasă” sau nu, a adăugat acest purtător de cuvânt, la câmpul petrolier Al-Omar, baza din spatele liniei frontului a FDS. Aproximativ 2.000 de persoane sunt în continuare prezente într-o zonă de o jumătate de kilometru pătrat, pe care SI o controlează în satul Baghouz, într-o câmpie aridă, în estul Siriei, potrivit FDS. Încercuiţi de săptămâni de zile, ultimii combatanţi jihadişti au înţesat cu mine antipersonal acest teritoriu şi ar împiedica anumiţi civili să fugă, în speranţa întârzierii asaltului final al FDS. Numai vineri, peste 2.000 de persoane - în principal femei şi copii în general cu legături cu combatanţi jihadişti - au fugit din Baghouz şi au ajuns la linia unde se află forţa arabo-kurdă.Una dintre fugare, Khadija Ali Mohammad, a declarat pentru AFP că, în enclavă, condiţiile de trai sunt deplorabile, după săptămâni de bombardamente.

Numai vineri, 2.500 de persoane care au părăsit reduta SI în zilele precedente au ajuns în tabără. Între ele se află 20 de copii neînsoţiţi, unii în vârstă de doar doi-trei ani, potrivit IRC. Cei ”care au sosit astăzi au nevoie urgentă de apă şi de hrană, iar mulţi dintre ei aşteaptă îngrijiri medicale urgente”. a deplâns Misty Buswell, o conducătoare a ONH-ului în Orientul Mijlociu.

Declanşat în 2011, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de oameni şi a provocat numeroase drame umanitare - populaţii asediate şi înfometate, milioane de persoane gonite din casa lor, atacuri chimice. Preşedintele american Donald Trump a acceptat într-un final, vineri, să lase trupe în nord-estul acestei ţări devastate de război, în speranţa de a-i convinge pe europeni să participe la o forţă de observare de 1.000 de oameni, pentru a-i proteja pe aliaţii lor kurzi. Retragerea anunţată precedent a celor 2.000 de militari americani prezenţi alături de FDS ridică întrebări cu privire la soarta forţelor kurde, ameninţate de Turcia, dar şi cea a jihadiştilor străini pe care aceştia îi deţin.

Până acum, americanii s-au arătat reticenţi să-şi repatrieze cetăţenii jihadişti.

Taguri articol


12