Liderul executivului catalan Carles Puigdemont mai are o singură zi la dispoziția pentru a da un răspuns clar guvernului spaniol în privința declarației de independență formală adoptată de parlamentul regional în urma referendumului organizat pe 1 octombrie și declarat ilegat de Curtea Constituțională a Spaniei. Premierul spaniol Mariano Rajoy a lansat miercuri un apel către Puigdemont să ia o decizie înțeleaptă, în contextul în care joi, la ora 12.00 expiră termenul acordat de Madrid pentru ca regiunea Catalonia să renunțe la demersurile pentru independență. "Îi cer lui Puigdemont să acționeze înțelept, într-o manieră echilibrată, pentru a pune mai presus interesele tuturor cetățenilor", a declarat Rajoy în parlamentul de la Madrid. Premierul spaniol a primit asigurări de la premierul britanic, Theresa May, că Marea Britanie nu va recunoaște declarația de independență a Cataloniei. "Cei doi lideri au discutat despre situația actuală din Catalonia. Prim-ministrul a repetat că Marea Britanie consideră clar că referendumul nu a avut o bază legală și că orice declarație unilaterală de independență este incompatibilă cu statul de drept. Ea a adăugat că Marea Britanie nu va recunoaște o asemenea declarație de independență", a afirmat purtătorul de cuvânt al Downing Street.
PROTESTE MASIVE LA BARCELONA
Mai mult, vicepremierul spaniol, Soraya de Santamaria, a confirmat faptul că guvernul spaniol va încerca să suspende o parte sau întreaga autonomie a Cataloniei dacă liderii secesioniști ai acesteia nu vor renunța la declarația de independență. "Dacă cererea guvernului adresată liderului separatist catalan Carles Puigdemont nu va fi îndeplinită, Puigdemont va provoca punerea în aplicare a articolului 155 al Constituției spaniole, ce permite suspendarea autonomiei", a spus Soraya de Santamaria.
Pe de altă parte, peste 200.000 de persoane, unele cu lumânări în mână, au manifestat marți seară la Barcelona, pentru a denunța arestarea cu o zi înainte a două figuri de marcă ale mișcării catalane pentru independență. "Independenzia", a scandat mulțimea după ce a cerut eliberarea lui Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii Adunării Naționale Catalane (ANC) și, respectiv, Omnium Cultural, principalele două asociații separatiste, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților. În fața manifestanților înarmați cu lumânări și pancarte cerând eliberarea "prizonierilor politici", a fost citit un manifest în care s-a afirmat că, ordonând aceste arestări, statul spaniol a depășit o linie roșie și a comis o gravă eroare. "Corupții sunt în continuare în libertate, iar persoanele care organizează manifestații civilizate, pașnice, sunt aruncate în închisoare", a acuzat Maria Miracle, o protestatară în vârstă 77 de ani care a refuzat să vorbească în spaniolă. "Vor să ne sperie ca să nu ne mai gândim la independență, dar obțin contrariul", a spus Elias Houariz, un localnic în vârstă de 22 de ani.