Ultima şedinţă a Consiliului de miniştri pentru Nicolas Sarkozy

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultima şedinţă a Consiliului de miniştri pentru Nicolas Sarkozy

Externe 10 Mai 2012 / 00:00 368 accesări

REVENIRE LA PROFESIA DE BAZĂ Preşedintele francez în exerciţiu Nicolas Sarkozy se va retrage din politică, după înfrângerea suferită în alegerile de duminică, şi se va întoarce la cariera de avocat. Acesta nu ar vrea nici măcar să mai aştepte transferul oficial de putere, ce va avea loc marţea viitoare, pentru a părăsi palatul Elysee. „Dacă aş putea, aş pleca mâine”, le-ar fi spus el prietenilor. După ce îi va preda ştafeta socialistului Francis Hollande, Nicolas Sarkozy, în vârstă de 57 de ani, va petrece o vacanţă la vila soţiei sale, Carla Bruni-Sarkozy, din sudul Franţei. Apoi, ar urma să se întoarcă la cabinetul de avocatură din Paris unde a lucrat înainte de a intra în politică. Firma este specializată în drept imobiliar.

Între timp, ieri, a prezidat pentru ultima dată Consiliul de miniştri, ocazie cu care premierul Francois Fillon a întocmit bilanţul guvernării de cinci ani, în timp ce preşedintele ales, socialistul Francois Hollande, se pregăteşte pentru preluarea mandatului său, în mod oficial, pe 15 mai, data intrării sale în funcţie. Ordinea de zi a prevăzut mai întâi prezentarea de proiecte de lege ce îi revin pentru viitor Adunării Naţionale pentru a le vota. Ministrul de Interne Claude Gueant a prezentat apoi o comunicare privind rezultatele alegerilor prezidenţiale, chiar dacă acestea nu vor fi oficial proclamate decât joi de către Consiliul Constituţional. În fine, a urmat şi ordinea de zi, iar premierul Francois Fillon a luat cuvântul pentru o altă comunicare, cea privind bilanţul celor cinci ani de guvernare. Cel care a reuşit să rămână alături de Nicolas Sarkozy pe toată durata mandatului sau trebuie să apere deci reformele realizate, în pofida crizei. Concomitent, Hollande s-a aflat la cartierul său general pentru a pregăti sarcinile ce-l aşteaptă începând din 15 mai: numirea unui prim-ministru, formarea Guvernului, întâlnirea în Germania cu cancelarul Angela Merkel, apoi cea din SUA cu preşedintele Barack Obama şi cu ceilalţi lideri din G-8, precum şi participarea sa la summit-ul NATO.

PRIMELE CRITICI Francois Hollande l-a primit, ieri, la Paris pe preşedintele UE Herman Van Rompuy, urmând ca azi să aibă loc o întevedere cu pe preşedintele Eurogroup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. Aceste întâlniri au loc într-un moment în care dificultăţile Greciei de a forma un Guvern generează temeri pe pieţele financiare şi ridică întrebări cu privire la menţinerea sa în Zona Euro. Herman Van Rompuy, care s-a întâlnit şi cu preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy după întrevederea cu Fracois Hollande, i-a convocat pe liderii UE la 23 mai la Bruxelles, pentru a discuta despre relansarea creşterii economice în Europa. Aceasta va fi prima reuniune europeană de acest tip pentru Francois Hollande. Preşedintele ales francez reclamă o renegociere a tratatului privind disciplina bugetară semnat de 25 de ţări europene, în urma unei iniţiative a Germaniei, cu scopul ca acestuia să i se adauge măsuri de creştere economică.

Nici nu a apucat să iasă din euforia câştiogării alegerilor, că Francois Hollande a şi fost acuzat de ipocrizie după ce a efectuat prima sa călătorie în calitate de preşedinte ales al Franţei cu un avion privat, la costuri de 15.000 de euro pe oră. Liderul de stânga, care a promis taxe mai mari pentru cei bogaţi, a mers la Paris cu un avion de lux de tip Falcon 900, duminică seară, la scurt timp după ce a câştigat alegerile prezidenţiale. Acesta a făcut cursa de 45 de minute pentru a se adresa susţinătorilor săi la un concert din capitală, după ce şi-a petrecut seara în oraşul său,Tulle. Francois Hollande a ales această cale de transport deşi în urmă cu o lună insista că, dacă va fi ales, va călători cu trenul. Utilizatorii de Twitter l-au criticat imediat pentru că şi-a încălcat promisiunea şi l-au comparat cu predecesorul său Nicolas Sarkozy, cunoscut pentru preferinţa sa pentru lux. Alţii au apreciat că ar fi trebuit să aleagă între a-şi sărbători victoria la Tulle sau la Paris, mai degrabă decât să ia avionul, deşi acesta a fost plătit de Partidul Socialist, nu de contribuabili.

Şi presa conservatoare britanică a fost dură la adresa preşedintele ales al Franţei, pe care îl acuză că vinde iluzii atunci când pledează ca politica să nu se mai axeze pe austeritate, apreciind că nu există „o soluţie uşoară” pentru criză. Cotidianul „The Times”, conservator, apreciază că pentru Francois Hollande, victoria în faţa lui Nicolas Sarkozy este partea uşoară. „Va fi mult mai dificil să rezolve problemele economice ale Franţei şi să ajute UE să traverseze cea mai mare criză financiară din istoria sa”, potrivit unui editorial. „Principala iluzie este că slăbiciunea economică a Franţei poate fi combătută printr-un rol sporit al statului şi că renegocierea tratatului de disciplină bugetară promovat de Sarkozy şi Angela Merkel poate atenua criza din Zona Euro. Franţa nu-şi poate regăsi competitivitatea decât reducând cheltuielile. Este un mesaj de care Hollande nu va putea scăpa”, adaugă publicaţia. „Europa respinge austeritatea dar nu există o soluţie uşoară”, avertizează la rândul său „The Daily Telegraph”, apropiat conservatorilor de la putere. La rândul său, „The Guardian”, de centru-stânga, a titrat că, dimpotrivă, „sosirea unui socialist pragmatic şi proeuropean ar putea fi ultima şansă de a salva euro şi proiectul european de dogma neoliberală care le-a îngropat”.



12