Ultima strigare la creditul de consum în valută

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încă două luni de dezmăţ financiar

Ultima strigare la creditul de consum în valută

Eveniment 07 Octombrie 2011 / 00:00 703 accesări

DOBÂNZI DE LA 7,5% Iată întrebarea momentului: „De unde luăm rapid un credit de consum, înainte ca BNR să restricţioneze accesul?”. Iată, în continuare, câteva oferte. Atenţie însă - nu ne asumăm răspunderea pentru dramele post-faliment personal, din cauza deprecierii leului. BRD, spre exemplu, acordă creditul Expresso, cu dobândă anuală de 7,5% şi comisioane cumulate de 100 euro, la care se adaugă şi o taxă lunară de administrare, de 0,40%. Flexicredit-ul Raiffeisen Bank este prevăzut cu o dobândă diferenţiată, în funcţie de suma accesată, respectiv 12,25% pentru sume cuprinse între 3.000 şi 7.000 euro şi 11,25% pentru sume de peste 7.000 euro. În cazul clienţilor care îşi încasează salariul sau pensia într-un cont Raiffeisen, dobânda se reduce cu un punct. Comisionul de analiză a dosarului este 50 euro, iar taxa lunară de administrare este fixă, de 1,25 euro. La Bancpost, Creditul Imediat se acordă după o analiză gratuită a dosarelor. Dobânda anuală este de 8,5%, iar comisionul lunar ajunge la 0,41%. În plus, pentru orice serviciu solicitat după acordarea creditului, clienţii trebuie să plătească 100 lei. La UniCredit Ţiriac, clasicul Creditul pentru Orice are o dobândă de 16,31%, iar banca percepe un comision de analiză de 45 euro.

MAI BINE ECONOMISIRE Ofertele de gen înseamnă doar credite neperformante pentru unii bancheri, care recomandă mai degrabă o orientare către economisire. „Să nu ne aşteptăm la aceeaşi creştere a creditului în economie. Din această perspectivă, creşterea economică trebuie revizuită. Clar, vor fi bani mai puţini”, spune directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu, adăugând că „se impune o atenţie mai accentuată asupra economisirii locale, în special în cazul ţărilor emergente”.

EXECUTAREA SILITĂ NU FUNCŢIONEAZĂ Pe de altă parte, nici măcar executarea silită nu mai oferă băncilor garanţia că îşi vor recupera pierderile cauzate de creditele de consum în euro (şi nu numai). „Executarea silită devine un proces din ce în ce mai greoi, în condiţiile în care activele sunt greu de valorificat. Nimeni nu cumpără fabrici, uzine, ferme, nici măcar apartamente. Băncile trebuie să găsească soluţii pentru salvarea clienţilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea. Potrivit spuselor sale, circa 70% dintre românii care au primit „masca de oxigen a restructurării” au reuşit să se „reanimeze”. La finele lunii august, ponderea creditelor neperformante era de 13,6%, nivel care face piaţa bancară autohtonă „cel puţin neatractivă”, după cum spune Negriţoiu: „Lumea de afară se întreabă acum cum rezistă o piaţă cu credite neperformante de 14%, poate 17%. Ce fac băncile cu creditele neperformante? Să fim serioşi, nu fac nimic. Puţinele credite pe care le avem nu se pot executa şi nici piaţa nu te ajută”.



12