Ultima variantă a taxei pe poluare, contrară normelor UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene:

Ultima variantă a taxei pe poluare, contrară normelor UE

Eveniment 08 Iulie 2011 / 00:00 995 accesări

Taxa pe poluare aplicabilă în legislaţia noastră, inclusiv varianta modificată din 2009, este contrară normelor şi dreptului UE, a hotărât, ieri, Curtea de Justiţie a UE, într-o decizie dată în cazul unui român care a dat statul în judecată pentru a-şi recupera banii pe taxa auto. „Legislaţia europeană se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulaţie în statul membru menţionat a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională”, potrivit deciziei Curţii de Justiţie de la Luxembourg. Curtea arată că legislaţia din România a instituit, de la 1 iulie 2008, o taxă de poluare care trebuie să fie plătită cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul în România. „Reglementarea menţionată nu face distincţie între vehiculele fabricate în acest stat membru şi cele produse în străinătate. De asemenea, aceasta nu face distincţie între vehiculele noi şi vehiculele de ocazie”, se subliniază în decizia Curţii de la Luxembourg.

• CAZUL ROMÂNULUI • Reprezentanţii Curţii detaliază cazul românului Iulian Andrei Nisipeanu, care a înmatriculat în România un autovehicul de ocazie cumpărat în Germania. Maşina a fost înmatriculată în Germania în 1997, are o capacitate cilindrică de 1597 centimetri cubi şi respectă norma de poluare Euro 2. Pentru a putea să-şi înmatriculeze maşina, românul a plătit, la 1 februarie 2010, 4.431 de lei ca taxă de poluare. Apreciind că taxa este contrară dreptului Uniunii, a solicitat restituirea sumei plătite. Tribunalul Gorj, sesizat cu litigiul, a adresat Curţii de Justiţie a UE mai multe întrebări cu privire la compatibilitatea legislaţiei respective cu dreptul UE.

• REPLICA ROMÂNĂ • Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, speră ca noul proiect de lege privind taxa de poluare, care vizează toate categoriile de autovehicule, să fie gata în curând, pentru a fi trimis Parlamentului, care să-l discute în procedură de urgenţă. Proiectul de lege vizează o reducere între 20% şi 30% a taxei auto. „Sper să finalizăm cât de curând proiectul, pentru că Parlamentul e în vacanţă, va reveni în septembrie şi în procedură de urgenţă cerem să se discute în Parlament (…) Este un comitet interministerial care a căzut de acord de principiu. Va fi adoptat de Guvern în vara aceasta”, a spus ministrul, care a precizat că nu s-a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în acest sens. Borbely a arătat că, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se vor returna banii tuturor proprietarilor de maşini care au achitat mai mult pentru taxa de poluare. „Va fi o listă, fiecare va primi înapoi banii suplimentari pe care i-a plătit”, a spus ministrul.



12