Ultima zi a campaniei electorale din Afganistan, sub semnul tensiunii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultima zi a campaniei electorale din Afganistan, sub semnul tensiunii

Externe 18 August 2009 / 00:00 337 accesări

Campania electorală din Afganistan a intrat, luni, în ultima zi, candidaţii la scrutinul prezidenţial şi regional de joi concentrîndu-şi ultimele forţe pentru această bătălie, într-un context de tensiuni alimentate de ameninţările rebelilor.

Ales în 2004 şi candidat la realegere, preşedintele Hamid Karzai rămîne favorit în cursa electorală, însă campaniile dinamice ale unora dintre rivali - mai ales cea a fostului ministru de Externe, Abdullah Abdullah - ar putea duce la un al doilea tur. Abdullah Abdullah a avut, luni dimineaţă, un miting spectaculos pe un stadion din Kabul, unde peste 10.000 de oameni au agitat steaguri, i-au scandat numele, iar un elicopter a împrăştiat manifeste electorale peste mulţime. ”Vreţi să votaţi pentru un preşedinte care scoate din închisoare ucigaşi, care eliberază traficanţi de opiu? Eu voi lucra din greu pentru popor”, a spus candidatul. La prima sa dezbatere televizată, duminică seară, Karzai a fost criticat de adversari pentru strategia sa controversată de alianţe cu lideri militari, pe care a justicat-o prin apărarea interesului naţional şi a păcii. Timp de 90 de minute, Karzai a fost criticat de doi candidaţi campioni ai luptei anticorupţie - fostul ministru de Finanţe, Ashraf Ghani şi fostul ministru al Planului, Ramzan Bashardost - pentru că a încheiat alianţe cu lideri militari acuzaţi de crime în trecut, asigurîndu-şi astfel votul comunităţii lor. Potrivit unui sondaj publicat vineri, Karzai beneficiază de 44% din intenţiile de vot, Abdullah de 26%, Ramazan Bashardost (10%) şi Ashraf Ghani (6%).

Circa 17 milioane de alegători sînt chemaţi la urne, joi, pentru a-şi alege preşedintele, pentru a doua oară în istoria ţării, precum şi 420 de consilieri din 34 de provincii. Duminică, rebelii au spus pentru prima dată să nu vor ezita să atace birourile de vot şi au reiterat apelul la boicotarea alegerilor şi la ridicarea armelor împotriva invadatorilor străini. Ei au demonstrat deja, sîmbătă, că este imposibilă securizarea alegerilor, comiţînd un atac sinucigaş împotriva cartierului general al NATO din Kabul, în zona cea mai supravegheată a ţării. Pentru scrutinul de joi vor fi mobilizate toate forţele de securitate disponibile - 200.000 de militari afgani şi 100.000 de soldaţi străini. Autorităţile electorale au estimat că aproape 12% din cele 7.000 de birouri de vot ar putea rămîne închise din cauza insecurităţii.

Taguri articol


12